Here be trolls

För några dagar sen gjorde vi en riktigt klassisk Sollefteå-utflykt; en tur till Trollskogen i Hjälta. Precis som för Hängbron i Forsse så låter jag bli att skriva någon vägbeskrivning här utan nöjer mig med en markering på Soulefteå-kartan men om nån skulle vilja ha en närmare instruktion så är det bara att maila mig. Trollskogen är som sagt en klassiker i Sollefteå, jag har varit där många gånger som liten med förskoleklassen, Mulle-skolan och liknande. Det är inte särskilt långt att åka och funkar lika bra på sommaren som på hösten, ingen heldagsaktivitet men kan lätt kombineras med andra äventyr. Men vad är det då?

Trollskogen i Hjälta

Konceptet är väldigt analogt och enkelt, längs en liten skogsväg har någon målat trollansikten på stenar. Man går längs vägen och spanar efter troll, antingen från själva vägen eller så följer man stigarna som går parallellt med den. När själva trollskogen är slut så kommer man till en liten bro där man kan kasta i pinnar uppströms och se dem komma fram under bron på andra sidan, det min familj alltid har kallat att kasta Puh-pinnar. Ovanstående låter kanske väldigt basic men det är just det som är det fina. Spännande för barn att leta troll och rätt avkopplande för vuxna att gå i skogen som är lugn och vacker. När man har hittat alla troll fikar man med fördel lite termoskaffe eller saft samt Mariekex och kanelbullar, de senare helst hembakta men jag kan nog tycka att en omväg till bageriet i Forsse för att proviantera deras bullar kan vara värt besväret också.

Trollskogen i Hjälta

Legenden säger att det var en kvinna som bodde i trakten som började måla trollen för sina barn en gång i tiden. Hon målade några och tog barnen med sig på trollspaning och eftersom de uppskattade äventyret så fortsatte hon att måla ett nytt troll om året. När hon sedan fick barnbarn så gillade även dom trollen och så fortsatte målandet. Jag har tyvärr ingen aning om vem det var som målade trollen och om hon i så fall fortfarande finns kvar men enligt Trollskogs-kännare så har det inte tillkommit några nya troll i originalstil på väldigt länge. Däremot verkar det som att det har flyttat in en hög nya småtroll, kanske tillverkade på något dagis eller förskola i trakten (eller så har de gamla förökat sig själva på något mystiskt sätt…).

Trollskogen i Hjälta

Trollskogen är en skön liten utflykt i all sin enkelhet. Åker man dit på sommaren så är det en bra idé att ta med myggmedel, när vi var där så var det verkligen inte myggfritt men det kan ju vara olika från år till år. Och kul att något så analogt fortfarande funkar så bra!

/s

Förresten, det har tillkommit en spellista under Soundtracks, popsamlingen Sollypop. Har du nån popfavorit så kan du väl lägga till den?

One Comment

  1. Pingback: Årets första dopp – Långsele Camping | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *