Bad och loppisfynd på Graninge Bruk

Två aktiviteter som brukar vara givna på sommaren är bad och loppisbesök. Även om den här sommaren har varit långt ifrån idealisk när det gäller bad så har vi fått en och annan varm dag och i förra veckan så passade vi på att göra en tur till Graninge Bruk (karta) där man faktiskt kan kombinera bad och loppisfyndande på samma plats. Perfekt om man åker med både barn och badkrukor!

Graninge Bruk är precis som Forsse Bruk ett bra exempel på välbevarad bruksmiljö i Västernorrland. Massor av gamla fina byggnader från mitten på 1600-talet inramade av en sjö och mäktig skog. Mitt i bruket finns en liten damm där man kan se kräftor på botten ibland. Här finns lite mer historia om bruket för den som är intresserad.

Graninge Bruk

Badandet gör man från en liten strandremsa precis ovanför dammen, alldeles bredvid dammluckan. Det är verkligen ingen stor strand men det brukar inte heller vara särskilt mycket folk där, för det mesta bara några av de som bor på bruket eller har sommarstuga där. Vattnet brukar ha rätt bra temperatur och botten är fin, däremot blir det djupt rätt snabbt så har man småbarn med sig så får man hålla lite extra koll på dem.

Graninge Bruk

Om det är loppisfynd man är ute efter så är det Graninge Bruk Antik & Antikvariat som gäller. De håller till i flera av de gamla bruksbyggnaderna och har ett stort sortiment av både gammalt och nytt plus ett stort antikvariat. Det finns allt från möbler och prydnadssaker till porslin och en del kläder och mycket av prylarna känns mer utvalda än på mindre loppisar, exempelvis finns ett särskilt rum för prylar från 50-talet (här finns en blogg med några bra exempel) och flera fina serviser. Förra året fick vi tag på en nästan komplett Rörstrand-servis med tillhörande glas, nästan 100 delar och i år knep några i sällskapet en uppsättning snygga champagnepokaler i kristall som funkade alldeles utmärkt med lite mousserande rosé. Helt klart läge för fynd alltså!

Graninge Bruk

Graninge Bruk Antik & Antikvariat har öppet mellan 10 och 16 varje dag hela sommaren, efter den 26:e augusti är det bara öppet på lördagar mellan samma tider. I närheten finns även några andra mindre loppisar, exempelvis Lilla Loppan och ett par andra utan hemsidor som jag inte vet några öppettider för. Skulle definitivt rekommendera en sväng förbi Graninge Bruk, framför allt under sommaren då det är som finast där!

Lite fler bilder finns förstås på Tumblr!

/s

3 Comments

  1. Sommaren 2014 är finns här även ett cafe som alltid har hembakat och nybakat:) Ons-Söndag 11-15 Välkomna!

  2. Pingback: Ta ett dopp i Sollefteå! | Soulefteå

  3. Pingback: Ta ett dopp i Sollefteå - Tips på badplatser i Sollefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *