Bro nr. 9 – Järnvägsbron i Forsmo

Under min uppväxt gjorde vi ofta utflykter till udda ställen. Grottklättring både i skogen och uppe på berg, Bolf-spel i Börtnan eller vandring i Kusbölehelvetet. Vi packade helt enkelt in oss i bilen och drog iväg till nåt ställe som verkade intressant. I helgen hade vi besök av min bror och då passade familjen på att göra en traditionsenlig utflykt till nåt ställe som kändes rätt vilket den här gången råkade bli den gamla järnvägsbron i Forsmo. Att vi åkte just dit berodde dels på att den ligger på ett lagom avstånd för en tur mellan lunch och fika men också på att det är ett riktigt mäktigt bygge som man åkt förbi då och då men aldrig riktigt har betraktat på nära håll.

Järnvägsbron i Forsmo, Sollefteå

Bron hittar man här. Den byggdes 1912 men innan dess fanns en annan bro från 1880. Den första bron var landets både högsta och längsta och även den nya var störst i landet när den ersatte den gamla. Man kan faktiskt se fästena för den gamla bron i vattnet strax nedströms från den nya och bilden ovan är tagen från ett gammalt landfäste. Konstruktionen är tydligen ett rätt avancerat fackverk med olika speciallösningar som jag inte har nån koll på mer än att de är imponerande att se på. Här kan man läsa mer historik om bron och se massor av bilder.

Järnvägsbron i Forsmo, Sollefteå

Man kan gå ut på ett av fästena i vattnet via en spång för att se konstruktionen bättre. Naturligtvis gick vi ut dit och klättrade runt lite. Vi tog även en sväng förbi det nya brofästet där man kunde klättra upp för en stege som ledde vidare ut på en underhållsbro under själva bron men luckan dit var låst. Däremot kunde man komma in i nåt slags litet rum, ungefär som en jordkällare, inne i själva bropelaren. Det fanns inte så mycket att se där förutom några stalaktiter i taket men man kan ju fundera på vad det där lilla rummet fyller för funktion. Nån som vet?Järnvägsbron i Forsmo, Sollefteå

Järnvägsbron i Forsmo, Sollefteå

Forsmobron är en stycke intressant byggnadskonst och väl värd att titta närmare på. Den räcker kanske inte som en heldagsaktivitet men är man på väg till eller från exempelvis Resele eller Näsåker så är det definitivt läge att stanna till en stund. Som objekt att fotografera är den också riktigt bra, här har jag några fler. Jag fick dessutom lite hjälp av brorsan som fotar en del att efterbehandla en av mina bilder och inser nu att jag måste ta tag i att lära mig mer sånt 🙂 Här kan man se lite fler av hans bilder och en del annat kul.

Järnvägsbron i Forsmo, Sollefteå/S

4 Comments

  1. En rätt häftig faktoid är att i några förrådsbyggnader en bit ner för spåret så ligger en extra bro!
    Eftersom när bron byggdes fanns det ett betydligt större hot än idag att kriget skulle komma och ett strategiskt mål är förstås en bro. Därför skulle en reservbro finnas på plats ifall den befintliga förstördes.

  2. Pingback: Österåsen Revisited | Soulefteå

  3. Pingback: Österåsen Revisited - Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *