En tripp till Holland

Förra helgen följde jag med Näringslivsavdelningen på Sollefteå Kommun och Carolina Visser från Norrlands Tulpaner (som arrangerar den årliga Tulpanfestivalen i Backsjön) till Holland för att vara med på en emigrantmässa och marknadsföra Sollefteå Kommun som ett bra val av plats att flytta till. Anledningen till att jag fick följa med är att en viktig del i att kunna emigrera är att man kan få jobb i sitt nya hemland och jag har via mitt jobb rätt bra koll på arbetsmarknaden i Sollefteå.

Mässan arrangeras varje år av ett norskt företag som heter Placement och är en av många tillställningar av den typen i Holland. För egen del känns konceptet med stora mässor helt inriktade på att emigrera rätt märkligt men Holländare har historiskt varit bra på att flytta utomlands och för dem är det inga konstigheter. Och Sollefteå precis som många andra inlandskommuner vill bli fler och behöver ta vara på alla chanser att kunna klara svåra rekryteringar och då passar emigrantmässor alldeles utmärkt.

Almere, Holland

Mässan arrangerades i Almere, en stad som byggdes från grunden på 70-talet och som nu har nästan 200 000 invånare. På fredagen hade vi en lucka i schemat på eftermiddagen innan vi fick börja bygga montern. Vi passade på att ta bussen in till Almere centrum och på vägen in blev det rätt tydligt varför många väljer att flytta, särskilt till Skandinavien. Det är nämligen väldigt trångt i Holland, bostadsområdena vi åkte genom var packade med låga radhus med minimala gräsplättar mellan sig. Nån på mässan sa sen att om man skulle ha samma befolkningstäthet som Holland i Sverige så skulle vi vara ca. 179 miljoner invånare. Passande nog hade vi temat ”We have space for you” som tema i vår monter 🙂

Sollefteå Kommun på mässa i Alemere, Holland

Sollefteå Kommun på mässa i Almere, Holland

Förutom min kunskap om arbetsmarknaden i Sollefteå så kunde jag även bidra med min specialistkompetens inom påfyllnad av informationsmaterial i papperspåsar. Hade inte jag varit med hade dom andra förmodligen suttit och sorterat än…

Sollefteå Kommun på mässa i Alemre, Holland,

Resan till Holland var riktigt intressant och rolig och vi träffade massor av personer som blev intresserade av våra trakter. Eftersom det var första gången jag var med så har jag inget att jämföra med men besökarantalet låg nånstans på 2 700 personer och det kändes som att vi hade fullt upp hela tiden. Förhoppningsvis ger insatsen resultat i form av inflyttande entreprenörer och personer med kompetenser våra arbetsgivare efterfrågar. Jag kan också tänka mig att besöket kommer generera en hel del holländska turister här framöver.

Sollefteå Kommun på mässa i Alemere, Holland,

För egen del fick jag många nya kontakter och dessutom bekräftat att Sollefteå är helt rätt ställe att bo på!

/s

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *