Bro nr. 3 – Gamla bron, Sollefteå

Helgens minst sagt schizofrena väder har inte direkt inbjudit till några utflykter och som det inte räckte så har kameran i iPhonen lagt av så den lilla sväng vi tog i stan förblev odokumenterad. Men så, precis innan jag skulle kapitulera inför soffans lockande åsyn så sprack de hageltunga molnen upp och jag blev tvungen att ge mig ut på en löptur. Eftersom solen precis var på väg ner och jag kände på mig att den gamla bron över Ångermanälven skulle göra sig rätt bra i solnedgångsljus så passade jag på att ta en sväng förbi den. På bilden nedan lyckades jag klämma in både bron, Borgnipan och flottarminnet i samma bild tillsammans med den berömda Laxpatan i förgrunden. Det pratas tydligen om att plocka ner den, något jag inte hoppas blir av. Den tillför helt klart lite färg till omgivningarna.

Laxpatan uppströms gamla bron i Sollefteå bredvid flottarminnet

Från bron har man en fin utsikt över monumentet Timmerflottare, ett monument tillägnat flottarepoken skapat av Fredrik Frisendahl. De tre flottarna symboliserar de tre älvarna Ångermanälven, Fjällsjöälven och Faxälven. På själva stenpelaren finns symboler inristade som bland annat representerar de olika flottningsbolag som sponsrade monumentet. Lite mer läsning om flottarmonumentet finns här. Faktum är att det vid rätt förhållanden är möjligt att ta sig ut till monumentet (förutsatt att man har rätt utrustning och fysik förstås), något som bevisades när multisporttävlingen Explore Sweden Monster passerade Sollefteå för några år sedan.

Flottarminnet i Sollefteå

Om man vänder blicken nedströms och inåt mot stan så ser man Borgnipans hålbeströdda fasad. Nipan är ett av Sollefteås mest kända landmärken och hålen är ingångar till bon byggda av nipsvalor. Självklart kommer det upp ett separat inlägg om Borgnipan här framöver, tills vidare får det räcka med en bild.

Borgnipan i Sollefteå

En dold feature med den gamla bron är den träspång som löper inuti själva bron, en klassisk utmaning att våga sig på när man var ung och odödlig. Nu som både äldre och förståndigare så inser jag förstås det livsfarliga i att knalla omkring på de där plankorna högt över antingen spetsiga stenar eller extremt strömt vatten så det är väl på sin plats att understryka att jag å det grövsta avråder alla läsare från att klättra under bron. Jag passade i alla fall på att ta några bilder på plankorna för dokumentationens skull.

Gång under gamla bron i Sollefteå

Jag skulle väl inte påstå att gamla bron är ett utflyktsmål i sig som man inte får missa men om man befinner sig i Sollefteå så är det bara en tidfråga innan man har vägarna förbi över älven och då tycker jag att man ska passa på att promenera lite saktare och ta in vyerna lite extra.

Om det finns fler bilder på Tumblr? Självklart, du hittar dem här.

/s

4 Comments

  1. kameraman i bild!

  2. Pingback: Run Soulefteå! Run! | Soulefteå

  3. Pingback: Less i more - Broarna runt i Sollefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *