Gideåbergsmyrarna

Ett par dagar innan midsommar tipsade en god vän och tidigare kollega om att tiden var helt rätt för att försöka få en skymt av den sällsynta orkidén Guckusko. I våra trakter finns den bara att hitta på Gideåbergsmyrarna (inte helt hundra på att jag är rätt på kartan) i närheten av Edsele. Den blommar bara ett par veckor i början på sommaren och som gammal blomnörd så nappade jag naturligtvis på erbjudandet om att åka ut och leta efter den.

Gideåbergsmyrarna är ett naturreservat som tydligen rymmer en mängd ovanliga växter. Utöver Guckusko finns ska man även kunna hitta norna, sumpnycklar, björnbrodd, snip, tätört och brudsporre m.m. De senare har jag ingen aning om hur de ser ut men för en botaniker så finns det uppenbarligen massor att se utöver själva Guckuskon.

Det var inte särskilt svårt att hitta till Gideåbergsmyrarna, det är skyltat och grusvägarna var i bra skick. Det finns ett par olika ingångar till området. Via dem kommer man ut till de olika delarna av reservatet, Småmyrarna, Mellanmyrarna och Rävlarna. Allt är bra beskrivet på informationstavlor.

Guckusko på Gideåbergsmyrarna

Guckuskon växer längs stigen mellan Mellanmyrarna och Rävlarna. Vi kom dit i precis rätt tid, det var fullt av utslagna blommor. Jag hade fått för mig att den skulle vara rätt liten och kort men Guckuskon är en riktigt ståtlig växt med en väldigt speciell blomma. Enligt min guide fanns det ovanligt många så förhållandena måste ha varit optimala i år.

Guckusko på Gideåbergsmyrarna

Efter att vi beskådat målet för utflykten en stund och jag försökt fota den med ungefär en miljon myggor surrande runt huvudet så gick vi vidare till Rävlarna, ett myrområde med massor av avlånga vattensamlingar avdelade av dämmande vallar som kallas flärkar.

Guckusko på Gideåbergsmyrarna

Efter att ha avnjutit en kopp java med tillhörande bulle i ett utsiktstorn och upplevt tystnaden en stund så styrde vi stegen tillbaka mot bilen via en liten avstickare till ett träd med en intressant grenformation. Den lilla avstickaren krävde att vi gick utanför själva stigen och visade att man bör ha stövlar när man besöker Gideåbergsmyren. Jag hade nämligen inte det och mina skor har fortfarande inte torkat…

Guckusko på Gideåbergsmyrarna

Förutom att det blev lite blött om fötterna så blev det en riktigt lyckad expedition. Gideåbergsmyrarna är absolut värda ett besök även utanför Guckusko-säsong, det finns mycket intressant att se i området och det är nåt speciellt med att uppleva tystnaden och lugnet som uppstår långt ute i skogen.

Passa på att åka dit i samband med Ramsle – Edsele-veckan som börjar idag (5/7)!

/S

One Comment

  1. Vilka fina foton på Guckuskon! Grattis till upplevelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *