Granvåg från ryggen av en islandshäst

Till jul förra året hade vi tydligen varit snälla nog att tomten gav oss ett presentkort från Granvågs Islandshästar i julklapp. Eftersom även min bror och hans tjej fick motsvarande  klapp så passade vi på att boka in en liten ridning under julledigheten när dom ändå var i krokarna. Granvåg ligger precis utanför Sollefteå och själva stallet ligger inte alls långt från Granvågsniporna.

Företaget Granvågs Islandshästar har precis startat upp och drivs av Tina Solestig och Brita Wessinger som båda har jobbat med hästar sedan länge tillbaka. Deras hemsida hittar man här och på Soulefteå-kartan finns stallet markerat här.

Hästar hos Granvågs Islandshästar.

Jag kan inte påstå att jag är någon rutinerad ryttare men islandshäst har jag faktiskt åkt några gånger tidigare. Däremot kan jag nog inte påstå att jag verkligen har ridit en häst och faktiskt har bestämt hur fort den ska gå, vart den ska svänga och så vidare. Bortsett från den lilla detaljen så har det alltid varit riktigt kul att vara ute på ridturer och den här gången var inget undantag. Vi hade en timmes tur bokad och började i stallet med att träffa hästarna och försöka lära sig de isländska namnen. Min bärare för dagen hette Kjarkur och kändes faktiskt rätt stor för att vara islandshäst.

Vi sadlade upp (eller hjälpte till att göra det iallafall…) och gick några varv inom inhägnat område för att hitta balansen innan vi gav oss iväg genom snön ner mot Granvågsniporna. Hästarna tog sig obehindrat fram genom den djupa snön, upp för branta backar och genom tallskogarna utan upptrampade stigar. Riktigt häftigt, särskilt när vi kom ut på lite bredare vägar där vi fick känna på lite tölt, islandshästarnas speciella gångart som liksom studsar.

Granvågs Islandshästar

Hästarna var förstås väldigt fina och likaså vinterlandskapet vi tog oss igenom. Jag hade faktiskt med mig kameran under hela turen men kände mig långt ifrån tillräckligt stabil i sadeln för att försöka mig på att fota från hästryggen så ovanstående bilder är de enda jag fick med mig. Det bästa sättet att se mer är att åka dit och uppleva det själv 😉

En tur på islandshäst kan jag varmt rekommendera, vi har redan planerat att göra om det till våren och försöka komma iväg på en längre sväng. Tina som höll i det hela gjorde ett bra jobb med att coacha oss så man fick känna sig trygg och äventyrlig på samma gång. Ser redan fram emot nästa gång!

/S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *