Gröna Huset i Skogsnäs

Innan semestern hann jag med ytterligare en sväng ur i skogarna med bland annat ett stopp i Skogsnäs, en plats jag hört mycket om men aldrig besökt förrän nu. Skogsnäs för den som aldrig har hört talas om det är ett kollektiv som bildades under 70-talets gröna våg. Från början var det egentligen bara en enda gård med tillhörande mark men är numera en by med ca. 40 invånare som äger marken och byggnaderna tillsammans. Tanken med kollektivet är att vara ett hållbart alternativ där man gör så mycket som möjligt av det som finns på plats, exempelvis virke att bygga hus av från skogen, ekologiska odlingar och så vidare.

Vårt mål för dagen var Gröna Huset, en konferensanläggning som ligger mitt i Skogsnäs. Själva huset är en väldigt intressant byggnad i klara färger omgiven av skog, en trädgård och en liten damm. Den lilla utbyggnaden som rymmer en matsal har stora rundade fönster som ger ett härligt ljusinsläpp och utsikt över grönskan utanför (i alla fall på sommaren, på vintern lär man ju se en del snö istället).

Gröna Huset i Skogsnäs

Gröna Huset rymmer sju dubbelrum och två enkelrum, varje rum helt unikt inrett utifrån ett antal olika länder eller kulturers traditioner. Det finns exempelvis ett marockanskt rum, ett japanskt, ett indiskt, ett med lappländsk stil och så vidare. Det häftiga är att det inte bara är inrett för att se ut som respektive lands inredning och prydnadsföremål utan ägarna till anläggningen, Sarah och Göran Mårskog har åkt runt i världen och samlat på sig alla föremål vilket ger en helt annan känsla i rummen. Otroligt häftigt och svårt att fånga på bild på något bra sätt så det är bättra att kolla på deras egna bilder här för att få en uppfattning om hur det ser ut. Men bäst är förstås att själv åka dit och uppleva dem på plats!

Gröna Huset i Skogsnäs

Vi fick även chansen att gå en liten guidad tur runt byn och se mer av alla fantastiska byggnader och intressanta projekt. Flera av husen är verkligen spektakulära, både utvändigt och invändigt. På en gård står en yurta och ovanför en trappa mellan några hus hänger den här dubbelcykeln, ett konstverk av en konstnär som jag lyckats glömma namnet på nu.

Gröna Huset i Skogsnäs

Det är mycket som händer i Skogsnäs, café på söndagar, smedja, spelningar på kulturhuset, man kan köpa kläder designade i byn eller importerade från olika länder på samma sätt som inredningen till Gröna Huset. Nyligen spelade Markandeya Collective i Skogsnäs, en spelning jag tyvärr missade men har fått från säkra källor att den var mycket bra så nästa gång det blir tillfälle så ska jag pricka in en konsert där. Jag hittar ingen hemsida med information om kommande aktiviteter men dyker det upp nån så länkar jag naturligtvis här direkt.

Jag ser fram emot att få komma tillbaka till Skogsnäs och utforska lite mer, gärna i samband med en övernattning på Gröna Husets marockanska rum. Jag kan även tänka mig att det är en perfekt plats för företag att ha konferens på, lugnet i skogen ökar definitivt kreativiteten och huset har ett stort ljust konferensrum med högt i tak där man kan öppna fönstren och släppa in ljudet av en porlande bäck. Det är inte det lättaste att lösa på typ Infra City eller nåt annat konferenskomplex i Stockholmstrakten…

/S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *