Längdpremiär på Storskällmyren

I Sollefteå finns det massor av möjligheter till bra skidåkning, både utför och på längden. Jag växte upp alldeles nedanför Hallstaberget och har spenderat många timmar i backen på både skidor och snowboard men däremot har längdskidåkning aldrig varit något jag fastnat för. Senast jag åkte var nån gång i mitten på gymnasiet, sen har del inte blivit av förrän för några dagar sedan. Med perfekt vinterväder, semester och möjlighet att låna utrustning så hade jag inte någon ursäkt att inte hänga med ut i spåren. Vi hoppade in i bilen och åkte till Sollefteå Sopstation (eller Kälen som det egentligen heter) där man kan kliva på spåret ut på Storskällmyren.

Storskällmyren på Hallstaberget

Sopstationen ligger här, knappt 10 minuter från Sollefteå. Därifrån tar man sig på skidor ut till Storskällmyren som även hänger ihop med resten av Hallstabergets Fritidsområde med massor av spår av olika längd och svårighetsgrad. På Hallstaskis hemsida kan man hitta aktuell spårinfo och kartor.

Skidåkning på Storskällmyren

Vi åkte en tur på ca. 8 km vilket var alldeles lagom för en orutinerad åkare som mig. Vi var ute rätt tidigt på förmiddagen och var i princip ensamma i spåret. Ungefär halvvägs ligger Eriksbergsstugan, en rastplats som hade varit en alldeles utmärkt plats för en liten fikapaus om man hade tänkt på att ta med sånt. Nu hade vi dessvärre inte det så vi åkte förbi utan att jag ens hann ta någon bild.

Fina spår på Storskällmyren

Vinterlandskapet var verkligen perfekt med snötyngda grenar och en vacker soluppgång, dessutom alldeles knäpptyst förutom knarrandet av skidorna min egen aningen för ansträngda andhämtning. Det senare hoppas jag ska förbättras av mer regelbunden åkning, något som definitivt kommer bli av i vinter! En hållpunkt att sikta in sig på redan nu är Månskensturen som anordnas varje år där man åker ett varv på kvällen i månljuset på Storskällmyran med tända marschaller längs spåren och korvgrillning i Eriksbergsstugan. Mer information om Månskensturen finns här.

Storskällmyren

Soluppgången var som sagt spektakulär och svår att återge i bild. Som tur var hann vi dessutom hem innan molnen som syns till höger hann komma för nära och släppa ner en massa blötsnö.

Mörka moln över Storskällmyren

Vackert vinterlandskap som sagt men molnen som drev in var helt klart olycksbådande. Men lite mäktiga också. Tyvärr så var de starten på tövädret som just nu gör att det känns lite oskönt att ge sig ut i spåren igen men förhoppningsvis vänder det snart.

Om jag rekommenderar lite längdskidåkning i Sollefteå? Har på påven en lustig hatt? Jag ska definitivt åka mer, möjligtvis även göra ett försök att ta med den lilla ut i en skidpulka nån helg om vi får tag i en sån. Räkna med fler skidspårsinriktade inlägg här framöver!

/S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *