Nipa nr. 2 – Borgnipan

Ett av Sollefteås mer välkända landmärken är Borgnipan, den stora kullen längst upp i Stadsparken. Nipor är som bekant ett geologiskt fenomen som ser ut ungefär som klippor av sand och Borgnipan är nog ett typexempel på en riktigt stor nipa. Hålen som syns över hela den övre delen av sandväggen är fågelbon tillverkade av backsvalor.

Borgnipan i Sollefteå

Vid foten av Borgnipan står en minnessten tillägnad författaren Emil Hagström. Han föddes i Nyland utan för Sollefteå och höll igång från början av 1900 till 1970-talet. Enligt stenen så levde han i en socknen tillhörig fattigstuga och hans liv var kamp mot armod och förtvivlan så jag misstänker att hans texter inte är några muntra upplevelser. Dikten på stenen är definitivt ingen glädjeyttring men lite catchy är den nog. Dessutom refererar den till nipor så det känns som den hör hemma här.

Minnessten nedanför Borgnipan i Sollefteå

Kom barn och elända
Er stenbackes nöd
Vill jag vända
Till ett farsarv
I saligheten
På de eviga nipornas krön
Om kvällen

Strax bakom stenen hittar man en liten stig som förgrenar sig till flera olika små stigar upp för nipan. I vanlig ordning så är jag inte säker på hur OK det är att klättra upp förbi det nedtrampade stängslet som finns ungefär halvvägs upp men för dokumentationens skull så tog jag en sväng upp på toppen av Borgnipan. Härifrån har man en otrolig utsikt både upp- och nedströms längs Ångermanälven och med rätt väderlek så ser man verkligen varför Sollefteå kallas Ådalens Pärla.

Utsikt från Borgnipan i Sollefteå

Det ska tilläggas att toppen på Borgnipan är långt ifrån säker att hålla till på, det finns inga räcken eller liknande och stupet ut från nipkanten är riktigt högt. Inget utflyktsmål för barnfamiljen eller den höjdrädde alltså men håller man sig på behörigt avstånd från kanten så är klättringen helt klart värd ansträngningen.

Toppen på Borgnipan i Sollefteå

Alla bilder fick inte plats här så det finns några till på Tumblr!

/s

edit: Jag stötte på ett väldigt intressant inlägg på FB-gruppen Sollefteå från förr där det fann en bild av Borgnipan med en kuliss som skulle föreställa just en borg på toppen. Borgen stod tydligen där mellan 1890 och 1896 och på bilden syns den tydligt, desstuom ser man att formen på själva nipan var helt annorlunda då. Du hittar inlägget på FB här.

One Comment

  1. Pingback: Less i more - Broarna runt i Sollefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *