Nipa nr. 3 – Svalnipan och Granvågsniporna

Ett ställe som jag ofta längtat tillbaka till är Granvågsnipornas naturreservat som ligger här, knappt en mil från Sollefteå stad. Det finaste sättet att ta sig dit är via Nipleden som passerar genom reservatet men det går även alldeles utmärkt att köra bil eller cykla dig. När vi var där i helgen så tog vi bilen eftersom vi hade både barn och barnvagn med oss.

Granvågsniporna i Sollefteå

Vårt första stopp blev att lämna av lite packning i en av dom små fiskestugorna som står på en udde som sträcker sig ut i Ångermanälven. Därefter satte vi fart mot det första målet för dagen, att lägga en till nipa i samlingen genom att klättra upp på Svalnipan och beundra utsikten en stund. Trots att jag har varit där förut så lyckades vi gå fel först, vi följde stigen längs stranden och vidare runt själva basen av nipan i tron om att vi skulle komma till stigen som leder vidare uppåt men det visade sig vara fel. Vi fick alla fall se själva nipväggen med alla hål som backsvalorna har gjort och som förmodligen ligger bakom namnet på nipan.

Granvågsniporna i Sollefteå

När vi insåg vårt misstag så gick vi tillbaka till utgångspunkten vid fiskestugorna och gick snett in till vänster från stranden räknat och följde en stig som sedan fortsatte väldigt brant uppför själva nipan. Barnvagnen  fick vila och byttes ut mot pappans axlar, något vingligt och definitivt bra träning för benen. Stigen går verkligen på en smal remsa av sand med branta sluttningar på båda sidor, lite pirrigt men det finns räcker på ena sidan i alla fall

Granvågsniporna i Sollefteå

Väl uppe har man en enastående utsikt över älven och skogarna, väl värd klättringen. Eftersom nipor kan vara rätt instabila så får man inte vara ute och klättra på kanten men man ser bra även innanför avspärrningarna. Alla i familjen var dock inte överens om hur intressant det är att titta på vackra vyer nån längre stund och att släppa lös en tvååring där uppe är inte att rekommendera så vilan blev kortvarig.

Granvågsniporna i Sollefteå

När vi lyckats ta oss ner igen så gjorde sig klättringen påmind genom hunger så vi knallade tillbaka till en av grillplatserna och tände en liten brasa. Ibland har det funnits ved i en av stugorna men den här gången tog vi med egen (man vill ju inte riskera att bli tvungen att äta kall grillkorv…). Grillpinnar brukar också finnas men det kan nog vara bra att ta med egna, eftersom man är i ett naturreservat så får man inte skära kvistar från träden för att tillverka nya på plats.

Granvågsniporna i Sollefteå

En sak jag alltid har tyckt om med Granvågsniporna är den stora tallen som står precis i spetsen på udden. Den ser verkligen ut att vara uråldrig och har nog genomlevt både det ena och det andra genom åren. Det är svårt att fånga på bild hur tjock den är, knappt så två personer når runt den tillsammans!

Granvågsniporna i Sollefteå

Granvågsniporna är nog ett av mina förstahandsval när det gäller utflyktsmål i närheten av Sollefteå, funkar bra större delen av året och passar både för att sitta själv under jättetallen en filosofera som för en familjeutflykt. Är man fiskeintresserad så går det nog rätt bra att fiska där också. Nu på hösten är det verkligen ett ställe jag skulle rekommendera, kanske som avslutning på en tur på en flotte?

Fler bilder på Tumblr förstås!

/S

One Comment

  1. Pingback: Granvåg från ryggen av en islandshäst | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *