Nipa nr. 4 och 5 – Rödstanipan och Strandbacken i Resele

Vill man uppleva niplandskap så är Resele verkligen rätt ställe att åka till. Den lilla byn delas av Ångermanälven och på båda sidor om älvfåran sträcker sig höga nipor med knivskarpa åsar. Dessutom finns det flera små jordbruk här som håller djur som betar på nipkanterna och håller dem öppna.

I fredags var det klämdag och ledigt från förskolan så vi passade på att dra iväg på nipjakt. Reselebon Erik Löfgren hade vid ett tidigare tillfälle anmält sig som frivillig att guida oss till några intressanta platser så vi mötte upp honom och hans familj på förmiddagen och gav oss av mot Rödstanipan (finns utpekad här). På vägen dit passerade vi även den berömda Tomtnipan som bland annat har haft kungabesök en gång i tiden. Jag la förstås genast in en bestigning av Tomtnipan i todo-listan men just den här gången nöjde vi oss med att åka förbi.

Resele

För att nå Rödstanipan krävs det nästan att man passerar över en gård vilket gör att den inte är helt lättillgänglig. Vår guide var naturligtvis bekant med gårdens ägare och hade förvarnat om vår expedition så vi kunde parkera där och passa på att beundra både hästar och en hund på väg mot själva nipan. Väl upptäckte vi dock att den hänförande utsikten man en gäng hade från Rödstanipan sedan länge hade växt igen. Av det man ändå kunde se att döma så har vyn mycket riktigt varit fantastisk därifrån. Jag gjorde ett försök att fånga den på bild men det blev inte helt lyckat.

Utsikt från Rödstanipan i Resele

För att ändå tillfredsställa vårt begär efter Ådalsvyer och det minst lika påtagliga kaffesuget så vände vi tillbaka och tog sikte på Strandbackens rastplats istället. Man hittar den ungefär halvvägs mellan Riksväg 90 och Turistvägen. Väl där så blev det läge för både fotografering av storslagna vyer och utekaffe. Strandbacken är ett perfekt ställe att både befinna sig på en nipa och se niplandskapet breda ut sig utan att egentligen behöva gå och klättra särskilt mycket. Idealiskt för ett stopp i solnedgången efter en middag på Myregården!

Rastplats i Strandbacken i Resele

Mäktigt landskap som sagt. Enligt ryktet ska det gå bra att bada runt den lilla ön i nederkand på bilden nedan. I fredags var det dock långt ifrån badväder så vi sparade doppet tills det blir sommar.

Vy från Strandbacken i Resele

Efter Strandbacken började barnen vara nöjda med utforskandet så vi bestämde oss för att åka hemåt. Eftersom niporna trots allt har stått där dom står rätt länge så räknar vi med att dom blir kvar ett bra tag till också. Men redan om ett par veckor har vi en ny Resele-expedition planerad och då ska vi upp på ännu högre höjder!

/s

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *