Nipa nr. 6 – Bruksnipan med omnejd

Förra veckan upptäckte jag och junior ett ställe som vi garanterat kommer att besöka fler gånger, nämligen nipa nummer sex i min samling av besökta nipor; Bruksnipan. Vi hade egentligen tänkt åka till Trefaldighetsdalen för lite allmänt spring i tallskogen men på väg dit kom jag att tänka på en liten bro över Bruksån alldeles nära där den mynnar ut i Ångermanälven. Vi stannade här och begav oss iväg över bron och vidare längs stigen som fortsatte längs vattnet.

Bruksnipan i Sollefteå

Alldeles till höger om stigen reser sig höga nipkanter och en snabb konsultation av kartan visade att vi befann oss alldeles under Bruksnipan. Eftersom det inte är helt smidigt att klättra upp för branta nipor med ettåringar som sällskap så följde vi stigen istället. Vi fortsatte nedströms älven en bra bit och passerade bland annat ett vindskydd med tillhörande grillplats.

Grillplats i närheten av Bruksnipan

Eftersom jag blev osäker på hur långt vi hade gått så passade vi på att svänga vänster upp för en lång backe istället för att fortsätta till Trefaldighetsdalen. Vägen upp kantades av mängder med blommande harsyra. Efter en rätt rejäl stigning var vi uppe på Övergård och kunde följa stigarna tillbaka mot utgångspunkten men på ovansidan av nipkanten istället för nedanför. Vi hittade även en stig som ledde ut på själva kanten av Bruksnipan. Den lilla utstickande ”udden” på nipan bjöd på en riktigt fin vy mot Nabben som ligger på andra sidan älven.

På toppen av Bruksnipan i Sollefteå

Vy från Bruksnipan i Sollefteå

Bruksnipan och framför allt stigarna runt den passar mycket bra som en enklare utflykt för både små och stora barn. Små barn får man dock hålla koll på lite extra uppe runt nipkanterna eftersom det riktigt brant på vissa ställen. Jag kan även tänka mig att området är riktigt trevligt att springa i så för den som gillar trailrunning så rekommenderar jag verkligen ett besök.

Bruksnipan i Sollefteå

/s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *