Österåsen Revisited

Österåsens Hälsohem och området däromkring har jag skrivit om tidigare. Den gången gick vi inte hela vägen upp till den högsta utsiktsplatsen utan nöjde oss att gå halvvägs.Tidigare i höst, precis efter att vi hade varit med och fattat beslut om landets styre och framtid, packade vi utflyktspåsen och åkte upp till Österåsen igen med sikte på toppen (nu låter det som att det är svårt och/eller jobbigt att ta sig dit men det är egentligen varken eller, särskilt med ett barn i vagn och det andra på cykel).

Grillplats på Österåsen

Och hör och häpna, vi tog oss dit! Utsikten är om möjligt ännu mäktigare uppströms Ångermanälven från den högre utsiktsplatsen. Dessutom finns det både grillplats och vindskydd, som gjort för utekaffe och korvgrillning alltså.

Mäktig vy uppströms Ångermanälven från Österåsen

Om man prickar en fin dag med klar luft så ser man verkligen långt upp längs älven. Den första bron binder samman Forsmo och Ed och saknas än så länge i min dokumentation av broar i Sollefteå. Bakom den syns den magnifika järnvägsbron som ligger precis ovanför kraftverket. En kul grej som dök upp nu när jag googlade efter namnet på bilbron så råkade jag på ett gammalt radioklipp där jag uttalade mig som nån slags brokännare på P4 Västernorrland i samband med att den nya bron i Sundsvall började bli klar. Kul som sagt även om jag nog inte riktigt är en sån bronörd som det låter i klippet.

Träd med majblommor på Österåsen

Det finns en del intressanta detaljer att upptäcka längs promenadstigarna, bland annat ett träd fullt med majblommor och ett med massor av hårnålar upphängda på spikar. Förklaringen till majblommorna har jag inte hittat, däremot finns det en del historik på Österåsens hemsida när det gäller hårnålarna. På hälsohemmet behandlade man TBC-sjuka och tydligen hängde patienter som klarade av att gå till tallen upp en hårnål där som nån slags bevis.

Hårnålstäd på Österåsen

Som sagt, en promenad runt Österåsen är definitivt jag rekommenderar, särskilt på hösten. Så mycket att jag tycker att det är motiverat att skriva om två gånger. Dessutom är det inte alls omöjligt att det blir ytterligare ett inlägg, det finns nämligen mycket intressanta saker att se och göra även inne på Österåsen.

/s

 

One Comment

  1. Pingback: Soulefteå i siffror - Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *