På brosafari i Resele – Bro nr. 5, 6 och 7

Jag har fått tips från flera håll om att det finns flera intressanta hängbroar att ta sig över i Resele. Med hjälp av den här sidan, en vänlig kollega som råkar bo i trakten och föräldrar med bra lokalkännedom och kartläsarerfarenhet så la vi upp planer för en liten brosafari som vi sedan genomförde igår. Vi började nedanför Moforsens kraftverk och jobbade oss vidare upp till Sörtannflo och till sist ner till Tängsta, en lagom tur för en eftermiddag i väntan på kvällens grillning (tog tag i revbensspjällgrillnningen jag har sett fram emot länge nu, ska försöka dokumentera ner receptet här vid tillfälle för resultatet blev riktigt bra!)

Expeditionen startade som sagt strax nedanför Moforsens kraftverk, närmare bestämt här. Bron består av stålvajrar som håller upp en bro av trä. Den är precis bred nog att köra över med bil vilket vi naturligtvis gjorde, onekligen svajigt och lätt nervöst men helt klart en spännande upplevelse. När vi kört över bron stannade vi och gick över till fots också, även det lite svajigt eftersom det blåste rätt mycket just då men utsikten ner över Ångermanälven var förstås helt otrolig!

Hängbro vid Moforsen strax ovanför Resele

Nästa stopp på resan var en lite mindre bro vid namn Tannflobron (se kartan), även den möjlig att korsa med bil, iallafall om man råkar ha en lite mindre sådan men vi nöjde oss med att promenera över. Bron hänger mycket närmare vattenytan även bron ovan och svajar inte så mycket, utsikten är minst lika mäktig. På andra sidan kan man ansluta till Ådalsleden och gå genom en inhägnad som rymmer en liten flock med gutefår. Vi passade på att ta en filtfika i solen och dottern spanade på fåren som var rätt skygga men med lite tålamod fick vi faktiskt klappa dem lite innan vi åkte vidare.

Hängbro i Tannflo i närheten av Resele

Sista bron för dagen var Tängstabron (karta), den största under dagens utflykt men fortfarande så smal att man nästan måste fälla in backspeglarna på bilen för att ta sig över oskrapad. Både själva bron men även räckena är i trä vilket bidrar till spänningsmomentet och man hör ett distrikt klickande när man kör kör över. Om man inte vill fokusera allt för mycket på träkonstruktionen kan man passa på att beundra vyn ut över Resele och älven istället.

Hängbro i Tängsta, Resele

Som pricken över naturupplevelse-i:et så körde vi turistvägen hem, slingrig och lite långsammare eftersom den går längs efter vattnet men med en fantastisk utsikt över både älven och niporna som definitivt överväger tidsförlusten!

Lite fler blandade brobilder finns i vanlig ordning på Tumblr plus att jag bjussar på ett par vyer här också.

Uppströms från Resele

Tannflo, Resele

/s

4 Comments

  1. Pingback: Myregården | Soulefteå

  2. härligt att den här bloggen finns när sommaren är slut och man måste åka hem och inte kan vara hemma längre.

    • Kul att du gillar den! Nu när semestern är över och det är vardag igen så ska jag försöka komma igång och uppdatera lite mer regelbundet igen, det har blivit lite mindre nu ett tag. Har massor av planer och idéer inför hösten men alla tips är naturligtvis välkomna 😉

  3. Pingback: Spegeldammen i Näsåker - Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *