På min sida om stan – Expedition Skedom pt. 1

I helgen passade vi på att vrida ur det sista av sommaren genom att påbörja utforskandet av det som numera är vår sida om stan, alltså Remsle och Skedom. Eftersom jag är uppväxt nedanför Hallstaberget så sträcker sig min orientering om Solsidan inte längre än RUIF-stugan och även dit hade jag problem att hitta. Men i lördags gjorde vi som sagt en första expedition ut i det okända.

Målet för utflykten var Skedoms Fäbodar (karta) som precis som namnet antyder är gamla bodar där man förr i tiden hade sina djur på sommaren. Nu är jag ju ingen historiker precis men som som jag har förstått det så flyttade man över sina djur och även väl valda delar av familjen till sin fäbod under sommarsäsongen för att låta djuren beta och att själv ägna sig åt att karda ull och ysta ost och annat man ägnade sig åt innan man hade bloggar att uppdatera och mat att instagramma.

Skedoms Fäbodar, Skedom

För att hitta till Skedoms Fäbodar så kör man riksväg 335 mot Övik från Sollefteå och håller utkik efter en avfart till vänster mot Strinneån. Där svänger man av och följer vägen tills en korsning där det är skyltat mot ett antal sjöar, däribland Skedomssjön. Följ skyltningen mot sjön så kommer man efter en bra bit av grusvägar fram till en vändplan. Parkera där så syns de röda fäbodarna till vänster.

Skedoms Fäbodar, Skedom

Själva bodarna är låsta om det inte pågår nåt särskilt evenemang men det finns en bra grillplats och en bäck med en bro som lämpar sig bra för att kasta i pinnar uppströms från för att sedan springa till andra sidan och se om dom kommer fram. Kanske inte så spektakulärt i ett par vuxna ögon men för en treåring är det en rätt stor grej. Följer man sen upp det med en pinngrillad korv och kokkaffe ur termos (alt. päronfestis om man inte fått smak för den livgivande svarta drycken än) så har man grunden till en riktigt bra dag.

Skedoms Fäbodar, Skedom

Man ska tydligen kunna hyra fäbodarna på något sätt och även övernatta där om man känner för det. Om nån har koll på vart man ska vända sig med såna frågor så skriv gärna i kommentarsfältet! På området finns även en bastu precis bredvid en badvänlig (bortsett från vattentemperaturen då…) del av bäcken.

Skedomssjön, Skedom

På väg tillbaka stannade vi till vid Skedomssjön, även det en väldigt vacker plats. På sommaren borde det inte vara helt omöjligt att bada där även om det inte finns någon anlagd badplats där och förmodligen går det alldeles utmärkt att fiska i sjön också. Vi stannade till här och följde stigen ner till vattnet där det fanns ett vindskydd med tillhörande eldstad och några sköna klippor att sitta på i solskenet.

Allt som allt en mycket skön utflykt och en bra start på utforskandet av Skedom/Remsle. Fler expeditioner lär det bli under hösten, då med batteri i kameran också. Bilderna ovan är det min iPhone som har producerat och de gör inte riktigt platserna rättvisa.

/S

2 Comments

  1. Dit åkte vi en del när jag var barn eftersom det ändå var åt samma håll som vår sommarstuga 🙂

  2. Då jag hyrt Fäbodarna har jag kontaktat Skogsvårdsstyrelsen, du får testa och se om det är ”rätt väg” även nu 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *