På promenad runt Österåsen

Ytterligare en av mina favoritplatser i Sollefteå är Österåsens Hälsohem och promenadstigarna som slingrar sig runt i området. Österåsen byggdes 1901 och var från början ett sanatorium för tuberkulossjuka men är numera landets enda landstingsägda hälsohem. Det stora byggnadskomplexet är imponerande på utsidan och väldigt fint inuti och jag tänker återkomma till mer detaljer kring själva hälsohemmet, byggnaderna och vad som finns att uppleva där i kommande inlägg.

Hälsohemmet på Österåsen i Sollefteå

Förra helgen åkte vi upp en sväng till Österåsen (karta) för att promenera lite och se på utsikten. Utrustade med kaffe och bullar men utan barnvagn så nöjde vi oss med den korta turen på nån kilometer. Promenadstigarna är av grus och tydligt skyltade så att man kan välja hur långt man vill gå.

Promenadstig på Österåsen i Sollefteå.

Efter några kurvor och backar inne i skogen kommer man fram till en utsiktsplats med picknickbord, väldigt lämpligt för en kaffepaus. Utsikten över bergen och älven är storslagen från Österåsen!

Vy från Österåsen i Sollefteå.

Faktum är att det finns ytterligare en utsiktsplats som ligger ännu högre än den vi stannade på men den kräver några kilometer till vilket inte kändes aktuellt för korta tvååringsben. Men vyn vi fick räcker långt, eftersom det var klart väder såg vi ända ner till sjukhuset från Österåsen.

Österåsen i Sollefteå.

Efter fikapausen knallade vi vidare ner till hälsohemmet igen. Nedanför huvudbyggnaden finns en stor gräsplan med fontän. Hela omgivningarna runt hälsohemmet är väldigt välskötta med figurklippta häckar och en välfylld örtträdgård.

Det finns som sagt massor att skriva om själva hälsohemmet och deras utbud och jag hoppas kunna återkomma om det här framöver. Det står förstås massor på deras hemsida också så orkar du inte vänta på min rapport så går det att läsa mer där. Och även om man inte åker upp på en spaweekend så är det verkligen en perfekt tid att åka upp och uppleva hösten från promenadstigarna där uppe nu.

/S

4 Comments

  1. Ännu ett intressant inlägg. Bra blogg, det här. Väldigt charmfull!

  2. Pingback: Plötsligt händer det! | Soulefteå

  3. Pingback: Österåsen Revisited | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *