Recept: Episk chili

Trots att den här bloggen egentligen ska handla om Sollefteå så kommer här ett inlägg som inte har något med någon stad att göra över huvud taget. Däremot handlar det om rent livsnjuteri i form av matlagning (och ätning) och det hör också hemma här så här kommer mitt recept på chili. Vissa ortodoxa chili-intresserade påstår att varken tomater eller bönor hör hemma i äkta chili men det bryr jag mig inte om, lagar man den på det här sättet så blir den epsik och god, ’nuff said. Laga så snart som möjligt, men se till att ha gott om tid!

Episk chili (ta proportionerna som rekommendationer, jag kör på känn för det mesta)

Du behöver:
Ca. 1 kg högrev
2 stora gula lökar
Minst en halv vitlök
Två chilifrukter (här är det verkligen upp till var och en hur starkt man vill ha det)
1 tärning oxbuljong
1 lime
3 burkar hela tomater (gärna körsbärstomater)
2 mexikanska öl, typ Corona (gärna fler än två)
Socker – farinsocker eller muscovadosocker är bäst men vanligt vitt går också bra
Chilipulver – både vanligt och Ancho-chili
Rökt paprikapulver
Två paket blandade bönor
Ett paket bacon, allra helst från Ramsele Chark eller nån annan extra rökig typ
Olja, smör, salt och peppar
Gott om tid

Börja med att skära köttet i tärningar, ca. 2×2 cm. Hacka löken relativt fint och gör detsamma med vitlöken och chilifrukterna. Se till att inte få med fröna från chilin och smaka gärna en bit för att se ungefär hur stark den är. Har du råkat få tag på brutalt stark chili så kan det vara bra att inta använda båda allt.

Fräs chili, vitlök och lök i olja i en gjurjärnsgryta. Börja samtidigt bryna köttet i smör och rikligt med salt och peppar i en stekpanna. Eftersom det är rätt mycket kött så får man steka i omgångar och sedan flytta över till grytan allt eftersom. Se till latt få med all sky, mycket av smaken finns där. När allt kött är brynt så är det dags att ösa i kryddorna i grytan så att de får steka med bland kött, lök och chili. Jag har som sagt inga proportioner på kryddningen så gå ut lite försiktigt och smaka av ofta så hittar du en bra nivå. Pressa i lime, lägg i buljong och sedan i med socker, chilipulver etc. Tänk på att smakerna utvecklas under kokningen så det bör inte vara allt för starkt i det här läget, då kan det bli problem senare.

När alla kryddor är på plats är det dags att knäcka första Coronan. Ta ett par klunkar själv och häll sedan på i grytan tills allt kött är täckt. Låt koka en stund och häll därefter i tomatburkarna. Låt det hela koka upp och sänk värmen till 2:an eller motsvarande. Häll på mer Corona om du inte hunnit dricka upp det som är kvar i flaskan, smaka av och bättra på om det saknas salt eller så. Lägg på locket, sedan är det dags för långkok, räkna med minst 3 timmar helst mer. Rör om då och då, fyll på med mer Corona om konsistensen verkar bli för tjock (en bra anledning att öppna en ny flaska om inte annat…).

Chilin börjar vara klar när köttet faller sönder när man rör i grytan. Då är det dags att strilma och steka bacon och skölja bönorna. Flytta över all bacon till grytan (vissa väljer att låta den rinna av på hushållspapper först men samma gäller här som för köttet, mycket av den rökiga smaken finns i fettet så det gör inget om man får med lite av det till grytan) och häll på bönorna. Låt det puttra några minuter till, sedan är det äntligen dags att skörda frukten av dagens arbete.

Chilin äts med fördel med tortilla-chips och diverse tillbehör. Guacamole och craime fraische är givna, sen passar det även bra med majs, riven ost, lite sallad och kanske krossad ananas eller tärnad mango. Rekommenderad dryck är fortfarande Corona, helst direkt ur flaskan med en limeklyfta nedstoppad i flaskhalsen alternativt Frozen Margarita. Rekommenderad klädsel är boots och sombrero, musiken bör vara Highwayman med Nelson, Jennings, Cash, Kristofferson eller motsvarande.

Svårare än så är det inte. Skriv köplistan nu direkt och avsätt lördagen för ett långkok, det är definitivt värt besväret!

episk chili

OK, bilden ovan är inte så spännande och inte representativ för det slutgiltiga resultatet men i vanlig ordning hann vi sätta i oss alltihopa innan bildbevisen hann produceras…

/s

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *