Release the cows!

Det har varit lite dåligt med aktivitet här på senare tid. Det beror på att vi äntligen har blivit husägare och de senaste veckorna har gått åt till att packa ner, flytta och packa upp tonvis med grejer vi knappt visste att vi hade. Nu är vi i alla fall på plats på Solsidan och trivs otroligt bra. Till och med trädgårdsarbetet är spännande såhär i början men jag antar att det är övergående. Eftersom jag är uppväxt på andra sidan dalen så är större delen av Remsle okänd mark för mig men så snart vi kommit i ordning så ska jag ta mig ut och utforska omgivningarna lite mer.

Betessläpp i Grillom

Förra helgen tog vi dock en liten paus från packandet och åkte på betessläpp i Grillom. Att släppa ut korna på våren är väl nåt bönderna alltid har gjort men på senare år så har de tillsammans med mejerierna gjort en grej av det hela och numera kan man fira betessläpp på massor av ställen i landet. Här i våra trakter arrangerar Norrmejerier ett par betessläpp, exakt vart dom är kan man läsa här (tror dock att det sista har varit för i år, hoppas det för kornas skull!).

Betessläpp i Grillom

Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss men det visade sig att det var riktigt mycket folk som hade samlats vid bondgården i Grillom som ligger ett par mil från Sollefteå stad. Man kunde gå tipspromenad, rida på ponnyer och titta på olika smådjur i väntan på själva släppet. Perfekt tillställning att åka till med en treåring alltså. Vi vankade runt en stund och plötsligt började folkmassan att vandra rakt ut på ängen framför huset. Vi hakade på och ställde upp längs elstängslet och inväntade anstormningen av vilka kor.

Betessläpp i Grillom

Efter en stund kom de så sakteliga ut, kanske inte så vilda som vi hade föreställt oss men uppenbarligen väldigt glada att få komma ut i solen. Och även rätt förundrade över alla människor som stod uppradade utanför deras hage, i vanliga fall har dom nog inte mycket till publik till sitt betande. Fler och fler grupper av glada kor myllrade ut ur ladugården och började rusa fram och tillbaka längs stängslet och råmade rätt ljudligt till varandra. Förmodligen gjorde de sig lustiga över oss som stod utanför och glodde på dem men det kunde de ju få ha, det var ju trots allt deras första dag ute på väldigt länge. Efter en stund verkade de varva ner lite och övergick till ett mer sansat betande och vi människor gick tillbaka till huset och lät oss bli bjudna på mjölk och kanelbullar.

Betessläpp i Grillom

Att fira betessläpp var en riktigt trevlig upplevelse. Inte så actionfyllt som jag hade fått för mig men som familjeutflykt var det perfekt. Att sitta i solen och se på kor är rätt avslappnande och får man en kopp java och en bulle till det så finns det inte mycket man saknar. Treåringen som både fick rida på- och åka vagn efter en ponny och dessutom se Mu i verkligheten var även hon mycket nöjd med dagen och ser redan fram emot att åka dit nästa år.

Betessläpp i Grillom

Ett par bilder till finns på Tumblr!

/s

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *