Run Soulefteå! Run!

Sollefteå är en riktig träningsstad numera med fyra gym (Energi24, Arla, Aquarena och Hallstaberget), massor av skidspår och rullskidbana. Men nu när våren har kommit och gatorna både har hunnit tina fram och blivit sopade så är det löpning som lockar mest för min del. Sen ett par år tillbaka springer jag uteslutande i barfotaskor (Vibram Five Fingers) och även om dom funkar alldeles utmärkt på asfalt så är det på skogsstigar dom verkligen kommer till sin rätt. I Sollefteå finns det massor av bra ställen att springa på, både för barfotalöpning eller med helt vanliga löparskor, så jag tänkte försöka lista några av dem här. Listan kommer att bli längre allt eftersom jag hittar nya spår och alla tips är naturligtvis välkomna!

Löpning i Sollefteå - Vy från nya bron

T3 (Västra Skogen)
På Remsle ligger ett område som på kartan heter Västra Skogen men som för dom flesta  Sollefteåbor är känt som Gamla T3. Här finns flera väl uppmärkta spår med olika distanser, till större delen på väldigt behagliga stigar. Vissa delar går på grusvägar men särskilt delarna som går längs nipkanterna är verkligen perfekta för barfotalöpning. Vill man få en bra uppvärmning så kan man ta Kärleksstigen som börjar ungefär vid kraftverket och fortsätter upp längs nipan, brant och sandigt men man är garanterat varm när man kommer upp.

Hågestaön
Nästan mitt i Sollefteå ligger Hågestaön, precis som namnet antyder en ö i Ångermanälven. Man når ön via en bro som jag skrivit om tidigare. Runt ön går en stig som varierar mellan skog och strand, även denna väldig bra för barfotalöpning. Hela ön runt mäter ungefär två kilometer så vill man springa längre sträckor så blir det lite enformigt att bara hålla sig till Hågestaön men för intervaller eller som del av en längre tur är passar den mycket bra.

Broarna runt
Det finns rätt många broar i centrala Sollefteå vilket gör att det finns en massa olika varianter på att springa runt på dem men min favorit är nog den enklaste av dem, att börja i korsningen mellan Kungsgatan och Storgatan (här) och springa över den gamla bron och fortsätta upp för Trängschaktet till Remsle. Där tar man vänster och springer bort till Ångermannabron och fortsätter ner till Järnvägsgatan, därefter Jämtgatan ner och tillbaka till utgångspunkten. Ungefär 3,5 km med en rejäl uppförsbacke och en skön lutning när man är på väg tillbaka. Perfekt om man vill köra flera varv och försöka hålla ett jämt tempo.

Löpning i Sollefteå - Vila vid älven

Som sagt, här kommer det att komma upp fler bra ställen att springa på, jag ska bara ta mig ut och reka lite så att jag får koordinaterna rätt osv.

Jag springer egentligen mest för att jag tycker att det är skönt och ett rätt enkelt sätt att hålla sig i någorlunda form. Men även som motionär är det kul att ha något att träna inför så i sommar tänker jag vara med på Sollefteå Trippeln, ett evenemang som arrangeras i samband med Nipyran. Under tre dagar kan man cykla, simma och springa olika lopp i Sollefteå. Vem som helst kan vara med, det finns både korta och långa sträckor och man får blanda hur man vill. Jag hade faktiskt tänkt vara med redan förra året men då råkade min tumme ut för närkontakt med en yxa kvällen innan så jag fick ställa in löpningen. Men i år blir det av, alla tre grenarna!

/S

5 Comments

  1. Hågestaön är mitt favoritpromenadställe 🙂

  2. Härligt med löpningsinspiration! Löper också mest i tunna skor. Nu bor jag inte i stan längre men gillar du lite mer kuperat ger ju stigarna kring hullsta-klippen en bra utmaning.

    • Jo, det är ju i sån terräng barfotaskorna gör sig bäst. Jag var uppe runt Störtloppstornet och Hullstaklippen och sprang förra våren, nu när du påminde mig så blev jag sugen på att ta en vända där igen!

  3. Pingback: En vinterutflykt mitt i stan | Soulefteå

  4. Pingback: En vinterutflykt mitt i Sollefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *