Spegeldammen i Näsåker

Ett ställe som har varit på min todo-lista länge är Spegeldammen i Näsåker, ett ställe som man hör talas om rätt ofta, särskilt i samband med Urkult. Jag har varit där en gång för många år sen och haft planer på att åka tillbaka ända sedan jag körde igång Sollefteå men det har inte varit läge förrän nu. Härom veckan var nämligen min bror på besök och då passade vi på att åka runt på lite äventyr. Det ska väl sägas med en gång att Spegeldammen inte är ett optimalt ställe att åka till med småbarn men eftersom vi var två stora och barnet var ett den här gången så löste det sig bra ändå.

Spegeldammen ligger ett par mil nordväst om Näsåker, enligt kartan nära Sörmoflo. Googles kartbilder är tagna på vintern så det är inte helt lätt att hitta där men jag la till en markör på Soulefteå-kartan ändå, den hittar du här. Om inte jag är helt ute och cyklar så är dammen en del av Fjällsjöälven, däremot har jag ingen aning om vilken funktion den fyller. Spontant skulle jag gissa att det har med vattenkraft att göra. Om nån har bättre koll på läget än jag så lämna gärna en kommentar!

Spegeldammen i Näsåker

Hur som helst, för att ta sig till Spegelsammen så kör man till Näsåker, tar sig över Ångermanälven via kraftverket och sen tar man höger på andra sidan och följer vägen en bra bit. En bit in i Sörmoflo kommer man till en liten bro. Precis innan bron på höger sida finns en liten yta att parkera på plus en gräsyta med ett picknickbord och en grillplats. Härifrån kan man dels gå ut på själva dammen och titta plus att man kan gå vidare ut på klipporna till forsen nedanför.

Spegeldammen i Näsåker

Spegeldammen är förstås rätt häftig men själva forsen är riktigt mäktig, särskilt om man kommer dit då det rör sig mycket vatten i den. Man kan antingen ta sig ner längs forsen via klipporna men det alternativet är inte optimalt med barn i släptåg. Det går även att ta sig ner längs stigar i skogen till höger men jag skulle inte kalla dem lättillgängliga heller. Men lite större barn fixar det!

Spegeldammen i Näsåker

Om man klättrar runt på klipporna så kan man hitta jättegrytor i olika storlekar, alltså gropar och fördjupningar i berget som har skapats av roterande grus och stenar i forsen. När jag var där senast så har jag för mig att vi hittade en som nådde mig till axlarna när jag stod i den men den här gången hittade vi bara mindre grytor. Vilka som är tillgängliga beror förstås också på vattenflödet. Grytorna är iallafall intressanta naturfenomen och någon av de större skulle kanske kunna fungera som badkar även om vattnet kanske inte blir så mysigt efter några stillastående dagar i solen.

Spegeldammen i Näsåker

På tal om bad så ska det enligt rykten gå alldeles utmärkt att bada i forsen om man är lite äventyrligare av sig. Just när vi var där så skulle en stor del av äventyrligheten bero på att vattnet var svinkallt så vi hoppade öven badandet men en riktigt varm sommardag skulle jag kunna tänka mig att det är häftigt att klättra omkring bland vattenfallen. Jag har även hört talas om att man ska kunna komma in i ett hålrum bakom något av vattenfallen, något som förstås låter riktigt intressant men som kräver en barnfri expedition, förslagsvis i sällskap med någon som vet vilket vattenfall man ska klättra igenom.

Spegeldammen i Näsåker

Spegeldammen i Näsåker är verkligen en utflykt jag kan rekommendera! Visst tar det en stund att köra dit om man befinner sig i Sollefteå stad men på vägen dit och hem så finns det ju flera andra bra ställen att stanna till på så att man kan göra expeditionen till en heldag. Kanske pricka några broar i Resele på väg upp, luncha på Vimas (thaiserveringen på Hembygdsgården i Näsåker), se Spegeldammen och sen pricka in grillbuffén på Myregården på vägen hem. Helt klart en heldag i min smak!

Stort tack till Emil Modin för både fotohjälp och bärhjälp! Passa på att kolla in lite av hans egna grejer här och glöm för bövelen inte bort att lyssna på P4 på förmiddagarna nu i juli när han håller låda under tre veckor!

/s

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *