Spontanrecept med äpplen och fläskytterfilé

Jag randomizade ihop en middag idag och resultatet råkade bli riktigt bra tycker jag. Jag brukar sällan skriva ner sånt jag lagar utan litar på att jag kommer ihåg hur man gjorde men den här gången tänkte jag faktiskt göra några anteckningar. Och eftersom jag har en kategori på bloggen som heter Recept så passar jag på att lägga upp det här också. Förmodligen är det inget revolutionerande recept, eftersom äpplen och fläsk är en klassisk kombination så finns nog nåt liknande recept redan men här är min version i alla fall 🙂

  • 2 gula lökar
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 äpplen, helst hemodlade
  • Fläskytterfilé eller liknande
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 msk farinsocker
  • Rätt mycket vispgrädde
  • Paprikapulver, helst rökt
  • Kanel
  • Salt & peppar

Hacka chilin fint och lökarna i halvstora bitar. Skala äpplena och skiva dem tunt. Fräs först lök och chili i olja i en järngryta och lägg i äppelskivorna när löken börjar bli mjuk. Krydda med salt, peppar, farinsocker och lite kanel (mängd och proportion av kryddorna är en smaksak men jag tror man vill ta det lugnt med kanelen så det inte smakar äppelpaj av alltihopa). Häll på ett par matskedar vatten när även äpplena börjar bli mjuka och dra grytan från plattan tills vidare.

Skär köttet i skivor och halvera dem. Krydda med salt, peppar och paprikapulver och låt det dra in några minuter. Stek dem därefter  i mycket smör och låt dem få fin stekyta. Häll sedan på en rejäl skvätt grädde och ett par skedar crème fraîche och rör om. Häll sedan över kött och sås i grytan med lök och äpplen, blanda och låt puttra under lock tills köttet är färdigt. Sen är det bara att vräka i sig, kanske med lite klyftpotatis eller ris.

Jag petar in ett vintips också eftersom jag även råkade hitta en bra italienare idag, Il coure per Martina, Appassimento. Om det enligt konstens alla regler passar med ovanstående rätt låter jag vara osagt, jag tyckte det funkade alldeles utmärkt och det räcker för mig.

Pricken över i:et hade förstås varit om jag hade nån bild på själva anrättningen också men det har jag inte så det får bli ett stilla stilleben av vinet och några äpplen. Äpplen och vin

/S

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *