Torn nr 2 – Störtloppstornet i Hallstabacken

Om man kommer körande in mot Sollefteå från Långselehållet och spanar upp till höger mot Hallstaberget så kan man ana något som ser ut som ett backhoppningstorn längst upp bredvid TV-masterna. Det man ser är inget hopptorn utan ett gammalt störtloppstorn och en plats jag har varit sugen på att besöka rätt länge nu (här är tornet utpekat på Soulefteå-kartan). Egentligen hade jag tänkt vänta på lite bättre väder så att utsikten skulle vara bästa möjliga men igår kväll orkade jag inte vänta längre. Eftersom jag varken hade tid eller form att springa hela vägen upp till fots så fuskade jag lite och körde upp till skidstadion som ligger precis i anslutning till Hotell Hallstaberget. Därifrån bytte jag till mina trogna Fivefingers som verkligen passade bra på stigen som fortsatte vidare upp i Familjebacken, den högsta av Hallstabackens nedfarter.

På väg itll störtloppstornet

Efter lite växlande mellan stig, grusväg och skogsmaskinspår så kom jag fram till det gamla tornet. Jag saknar ögonmått så jag törs inte säga exakt hur högt det är men det är definitivt inte något litet torn. Jag upptäckte även att det numera är ett rätt gammalt och slitet torn byggt av vad som ser ut som rätt smala brädor. Det håller säkert för mer än man tror men planen om att springa upp för alla trapporna ända upp till toppen kändes inte riktigt aktuell när jag väl var på plats.

Störtsloppstornet i Hallstabacken

Jag hade dock inte tagit mig hela vägen upp till tornet för att bara ta några bilder från marken så med viss försiktighet började jag klättringen upp för den branta trappan. Ungefär halvvägs upp finns en slags plattform som man kan gå ut på och betrakta utsikten bakåt. Om trappan kändes ranglig så var det ingenting jämfört med plattformen så jag tog några snabba bilder och klättrade vidare. Tyvärr så visade det sig att räcket till trappan hade rasat mot slutet, något som jag tog som en uppmaning att inte klättra högre. Det hade gått att ta sig vidare via själva ytan där man ska åka ner men det kändes för ostabilt helt enkelt.

Trappa i störtloppstornet

Utsikten från Störtloppstornet är verkligen mäktig! Innan jag vände om och gick ner igen så passade jag på att ta några bilder. iPhonens kamera är helt klart bra men räckte inte riktigt till för att fånga den vackra Ådalen och ljuset som tog sig igenom molntäcket här och där. Den gjorde i alla fall sitt bästa och resultatet ser du nedan och på Tumblr.

Vy från störtloppstornet i Hallstabacken

Vy från störtloppstornet i Hallstabacken

En tur till Störtloppstornet är inget för småbarnsfamiljen som vill göra en utflykt men en intressant expedition för den som vill få en spektakulär utsikt över Sollefteå. Man får vara beredd på lite oländig terräng och egentligen så borde jag nog avråda från att över huvud taget klättra i tornet. Det finns inga skyltar om att det är avstängt eller så men det är uppenbart att det inte är helt säkert heller. Men utsikten både på vägen upp dit och från de nedre delarna av tornet räcker gott och väl för att det ska vara värt att ta sig dit i alla fall.

/S

4 Comments

 1. Gud så längesedan jag var där, tror jag nyss hade tagit körkort när jag var dit för jag körde upp till hotellet 🙂

 2. Hej,

  Fått veta att tornet är avstängt och avspärrat. Men att någon måste ha varit där och snott skyltar och avspärrningsmaterial. Det håller på att åtgärdas just nu. Men det är ingen bra idé att klättra där 🙂

  • Tackar för uppdateringen! Kände nästan på mig att det inte var helt säkert att klättra där, även om det känns lite tråkigt så kanske det till och med skulle vara på sin plats att riva det (och bygga upp ett nytt kanske?). Ska uppdatera inlägget ikväll och skriva att det är avstängt sådant ingen får för sig att klättra upp!

   Med vänlig hälsning

   Fredrik Modin 070 – 861 66 75

 3. Pingback: Brandtornet på Lidberget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *