Torn nr 3 – Apotekshuset

Ett litet projekt jag har på den här bloggen är att besöka olika torn i Sollefteå, egentligen inte av nån mer avancerad anledning än att jag tycker det är intressant. Från torn brukar man få en bra utsikt och ofta lite ovanliga perspektiv. Fram tills häromdagen har de torn jag klättrat upp i endast varit vintersportorienterade men häromdagen gjorde jag att spontanbesök på Sollefteå Museum i Apotekshuset (karta) för att se om jag kunde få komma upp i deras torn.

Apotekshuset med torn

Apotekshuset byggdes i slutet på 1800-talet och är en riktigt fin gammal byggnad som jag framför allt förknippar med biblioteket som fortfarande finns där. Numera rymmer Apotekshuset även Sollefteå Museum som för övrigt har en massa intressanta utställningar och föreläsningar som finns att läsa på om på deras hemsida. Alldeles nyligen så öppnades även en butik i receptionen till musseet som bland annat säljer lokalt hantverk och pedagogiska leksaker.

Jag hade kollat upp möjligheterna att få komma upp i tornet i förväg och fått OK på att klättra upp och ta några bilder. Däremot är det inte öppet för alla att klättra upp hur som helt och när som helst utan en liten speciallösning just för den här gången så den som är intresserad av hur det ser ut där uppe får nöja sig med att kolla på mina bilder (som tyvärr inte blev optimala eftersom jag bara hade telefonkameran att fota med…).

Trappa i Apotekshuset, Sollefteå

För att komma till tornet så passerar man genom ett väldigt fint konferensrum. I hörnet på rummet finns en spiraltrappa som går upp till ett kalt vindsrum med ytterligare en trappa upp till en lucka i taket. Efter en lite vinglig klättring tog vi oss upp genom luckan och ut på taket till själva tornet. Väl ute på den lilla inhägnade plattformen möttes vi av en jättefin utsikt över gågatan och stadsparken. Dessutom kom man riktigt nära de fina utsmyckningarna på stolparna till räcket.

Utsikt från tornet på Apotekshuset i Sollefteå.

Utsikt från tornet i Apotekshuset i Sollefteå.

Vy över parken från Apotekshuset i Sollefteå.

På sidan av Apotekshuset som vetter mot stadsparken finns en stor terrass som jag kan tänkta mig är rätt skön att hänga på under sommaren. Tyvärr hann jag inte gå ner till den nu men jag siktar på att ta mig dit till sommaren istället, förslagsvis under Nipyran så man kan sitta och kolla på när det fiskas för fullt i kanalen.

Terassen på Apotekshuset i Sollefteå.

Nåväl, det var allt om torn nr 3. Jag har förstås en del idéer om fler torn att klättra upp i men alla tips är välkomna, gärna lite mer udda torn som typ flygspaningstorn ute i skogen eller kyrktorn som man kan få komma upp i.

Och när jag ändå är inne på tips; på torsdag den 18:e oktober kommer Sveriges Radio Västernorrland köra en flashmob Orrtorget i Sollefteå! Exakt klockan 12.20 vill dom samla så många som det bara går för att skratta tillsammans under en kort stund. Jag tycker självklart att vi ska gå man ur huse för att vara med, dom har nämligen redan varit på en del andra orter i Västernorrland och vi borde göra allt vi kan för att knäcka dem! Här kan man se lite klipp från hur det har sett ut på andra håll under tidigare veckor och på Twitter kan man bevaka taggen #p4flashmob. Vi ses väl på torsdag?

/S

Just ja, la upp några bilder till från tornet på Tumblr också!

2 Comments

  1. Däruppe har jag varit och min mamma har varit där uppe och hon fotade precis som du 🙂

  2. Kul med nya vinklar på kända vyer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *