Torn nr 5 – Klättertornet på Risön

Ett torn som jag sett dagligen sedan vi flyttade till huset på Remsle men inte haft tillfälle att utforska på närmare håll är klättertornet på Risön. 15 meter högt reser det sig upp över vattnet alldeles nära Ångermanälvens strand och varje gång jag har sett det så har jag tänkt att jag borde ta mig upp på toppen av det nån gång.

I somras drog företaget Sollefteå Äventyr igång bland annat klättring i tornet (plus en del annat kul som kajakuthyrning, guidade turer längs Nipleden m.m.) och precis innan semestern tog slut gjorde vi ett tappert försök att klättra upp.

Risötornet1

Vi träffade Jocke som har företaget vid foten av tornet och fick en liten genomgång innan vi drog på oss säkerhetsselarna och började ladda för klättring. Tornet har grepp på tre sidor och alla tre har delar med överhäng, alltså att väggen man klättrar på lutar utåt. Svårighetsgraden mellan sidorna skiljer sig åt och som totala nybörjare så högg vi in på den lättaste. Den första biten på vanlig 90-gradig vägg gick riktigt bra men när det började luta blev det genast mycket svårare.

Jag som har haft siktet inställt på att, likt Rocky efter löpningen upp för trappan, stå på toppen och pumpa tufft med armarna upp och ner fick erkänna mig besegrad efter att jag tappat greppet på samma ställe tre gånger i rad. För mamman i familjen gick det bättre men även hon föll på målsnöret så tills nästa år är vi taggade på nya försök att nå toppen.

Risötornet2

Som tur var så finns det alternativa sätt att ta sig upp i tornet. Eftersom säkerhetsrepet måste fästas på toppen så går det naturligtvis att ta sig upp invändigt vilket jag fick tillåtelse att göra. Efter en inte allt för lätt klättring på diverse balkar så tog jag mig upp och fick njuta av utsikten från toppen av tornet.

Risötornet4

Från toppen går man en bra vy över både Sollefteå Camping, Hallstaberget och Hågestaön. Dessutom ser man go-cartbanan som ligger precis nedströms från tornet. Även där var det full aktivitet så jag gjorde en mental notering om att göra en utflykt även dit nästa sommar.

Klättertornet på Risön var en riktigt rolig upplevelse, svårare än jag hade trott men det gör ju bara att man ser fram emot att försöka igen ännu mer. Kul också att selarna man använder även funkar på barn. Vi hade både en femåring och en åttaåring med oss och både kunde göra ett försök att ta sig upp. Ettåringen däremot får vänta något år till…

/s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *