Vidgade vyer – Hullstaklippen i solnedgången

Lite storslagen utsikt är ju aldrig fel och är man ute efter sånt så är Hullstaklippen ett alldeles utmärkt utflyktsmål. Det är inte helt lättillgängligt men är man beredd på lite uppförsbacke så är det inga större problem att ta sig dit. Själva platsen är en rastplats på en skoterled med vindskydd, grillplats och picknickbord och framför allt en hänförande vy över Sollefteå och de skogsklädda bergen runtomkring. Det är Nipstadens Skoterklubb som underhåller rastplatsen, deras hemsida hittar du här.

Hullstaklippen finns markerad på Soulefteå-kartan här, alltså i närheten av Hallstabacken. Minst ansträngande är att köra bil upp till Hallstahotellet, parkera där och promenera hit där man kommer in på en stig som leder upp till klippan. Sen kan man ju även ta sig dit bandburen vintertid men det får bli ett senare inlägg.

Hullstaklippen, Hallstaberget, Sollefteå

Några minuter upp längs stigen kommer man till ett vägskäl med skyltar åt en mängd olika håll. Pilen menar att man ska ta höger för att komma till Hullstaklippen men det är om man kör skoter, jag tog stigen som går in precis bakom trädet med anslagen på och fortsatte uppför vilket funkade alldeles utmärkt.

Hullstaklippen, Hallstaberget, Sollefteå

Efter ytterligare några minuter av brant stigning och stenig terräng så kommer man upp till rastplatsen, det går inte att ta miste på att man är framme när man ser utsikten!

Hullstaklippen, Hallstaberget, Sollefteå

Lämpligtvis har man packat en ryggsäck med starkt kokkaffe och Per Morbergs chokladkakor, möjligtvis även en korv eller två att grilla. Jag var där i samband med en kvällspromenad så jag hade varken eller och ångrade verkligen min dåliga packning. En fika i solnedgången med utsikt över stan och Multråberget hade varit pricken över i:et den kvällen.

Hullstaklippen, Hallstaberget, Sollefteå

En tur till Hullstaklippen är ett jättebra utflyktmål förutsatt att man inte ska dra någon barnvagn eller liknande. Just nu finns det fortfarande en hel del blåbär och lingon att plocka på vägen och under kommande månader kommer det vara fantastiskt vackert med alla höstfärger. Det är dock rätt mycket vatten som vill ta sig ner för berget så gummistövlar är att rekommendera, stigen är väldigt blöt på vissa partier.

Hullstaklippen, Hallstaberget, Sollefteå

Ytterligare bilder finns på Tumblr, dels några på bär och några fler på vyerna.

/S

3 Comments

  1. När jag var barn då kunde man gå uppför Lappkyrkobacken och sen rakt fram och upp mot berget, fanns en stig på den tiden, nu är den igenvuxen 🙁

  2. Ann-Sofie Nordkvist

    Jag har nog varit där i uppväxtåren, vi höll till åt det hållet på vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *