Att föda barn är ju rena semestern!

Eller? Alla som varit med om en förlossning håller nog med om att det är en allt annat än lugn och avslappnad tillställning, oavsett hur väl förberedd man är. Dessutom är det ju inte bara själva förlossningen i sig som är rätt omtumlande, den första tiden med ett nyfött barn är inte heller någon viloperiod oavsett om det nyfödda barnet råkar vara en riktig skrikhals eller den lugnaste bebisen någonsin.Det ska funka med amning, sovning, vikt, mage och så vidare, något som det är långt ifrån självklart att det gör av sig själv.

Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att vår dotters födelse och den första tiden därefter inte var helt okomplicerad. Själva förlossningen gick enligt skolböckerna men sen blev det lite rörigt. En duschvurpa av den nyblivna mamman var inte den perfekta starten som nybliven förälder, att sjukhuset där förlossningen ägde rum ansåg att sextimmarsregeln fortfarande gällde trots efterföljande jättebula och huvudvärk gjorde inte saken bättre. (Sextimmarsregeln innebär att man ska lämna BB 6 timmar efter barnets födelse om inga komplikationer uppstått under förlossningen, sedan får man bo på patienthotell eller åka hem). Under våra sex timmar hann vi i princip få lite tips på hur man klär på ett barn och bara några få minuter att försöka amma den nyfödda utan egentlig support från personalen på plats. Långt ifrån tillräckligt!

Inte långt efter förlossning

Eftersom att stanna kvar på förlossningen eller att bli flyttade till BB inte var något valbart alternativ så valde vi patienthotellet och stannade där två dygn. Visst kunde vi få lite tips och råd från vårdpersonalen och amningsjouren om vi gick över och bad om det men såhär i efterhand var det verkligen bara standardsvar och inte särskilt användbart. Väl hemma följde en massa annat strul som slutligen gjorde att vi fick spendera en del tid på barnavdelningen innan vi var på banan på riktigt. Allt går naturligtvis inte att skylla på sextimmarsregeln och dålig support från vårdcentral/BVC/amningsjour etc. under de första dagarna men jag vill påstå att mycket hade kunnat gått annorlunda om vi hade fått starta vårt liv som småbarnsföräldrar i ett lite lugnare tempo.

Man blir trött efter en förlossning

Nog om oss, anledningen till ovanstående utläggning är att det finns ett alternativ. Sollefteå BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning och har nischat sig mot att vara en trygg och personlig avdelning med stort fokus på kvalitét och säkerhet. Där finns ingen sextimmarsregel och inte den stress som vi och många vi pratat med upplevde på sjukhuset vår dotter föddes på. Även bekanta som fått barn på andra orter i landet har berättat om liknande upplevelser så det verkar inte vara särskilt ovanligt att det uppstår problem när man har för bråttom att skicka hem familjer efter förlossningen. Det är det som barnmorskorna i Sollefteå har tagit fasta på och jobbar därför inte alls enligt den principen. Tanken är att man ska få stanna tills man är redo att åka hem och under tiden man är kvar så ska man få det stöd man behöver för att klara sig själv, framför allt med amning eftersom det ofta är ett moment som krånglar. Dessutom finns det ofta möjlighet för den andra föräldern att stanna kvar med sin familj på BB vilket inte brukar vara så vanligt på andra håll.

BB / Förlossning i Sollefteå

I höstas lanserades ett koncept som kallas BB-turism, framtaget av barnmorskorna på Sollefteå Sjukhus. Idén är lika enkel som genialisk; det fria vårdvalet gör det möjligt att välja vilket sjukhus man vill föda sitt barn på, alltså börjar Sollefteå BB att marknadsföra sina kvalitéer mot andra orter, både storstäder och närliggande kommuner. Möjlighet till en personlig visning av avdelningen i förväg, nära kontakt med personalen och tillgång till specialistkompetens dygnet runt är exempel på sånt som Sollefteå BB erbjuder. Dessutom har man tillsammans med Österåsens Hälsohem tagit fram ett paketerbjudande på boende till bra pris både före och efter förlossningen för de som vill och har möjlighet att komma hit i god tid innan och varva ner och/eller i lugn och ro vila ut efteråt med närhet till både sjukhuset och kanske släktingar i trakten. Personalen på BB hjälper även till att hitta andra typer av boende för de som reser långt.

BB / Förlossning i Sollefteå

Bor man exempelvis i Stockholm så kan det mycket väl vara så att sjukhuset man har planerat att föda på är fullbelagt när det är dags och då har man inget annat val än att åka vidare till nästa tills man kommer till ett som har plats vilket varken låter särskilt säkert eller tryggt. Att istället välja ett alternativ med närhet och mer personlig kontakt skulle i alla fall jag verkligen kalla livskvalité och att skapa förutsättningar för en bra start på livet, både för den nyfödde och för föräldrarna. Sen är det ju förstås inte alla som har möjlighet att anpassa sin förlossning hur som helst hur fritt vårdvalet än är men jag tycker att det är viktigt att möjligheterna med BB-turism syns och hörs så mycket som möjligt så att blivande föräldrar i alla fall vet om att det finns ett alternativ. Hela konceptet är ett helt fantastiskt initiativ och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att välja Sollefteå BB!

Förlossning

Håller du med om att det låter rätt bra att föda barn på Sollefteå BB? Känner du kanske nån som faktiskt väntar barn just nu? Sprid gärna Landstinget Västernorrlands PDF och Gilla/Dela/maila det här inlägget vidare i så fall!

BB-turism fick bra uppmärksamhet i media när det lanserades, exempel på det hittar du Allehanda, Aftonbladet, SVT, TV4 och DN.

S

One Comment

  1. Pingback: Glad Påsk! | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *