Torn nr 4 – Brandtornet på Lidberget

I helgen var det äventyrsdags igen! Ett mål med den här hemsidan är att samla så många torn i Sollefteå som möjligt. Jag har länge haft ögonen på ett riktigt intressant brandtorn på Lidberget och i fredags packade vi in barn och farföräldrar i bilarna och gjorde en expedition upp på högre höjder.

Tornet är beläget på Lidberget som ligger bakom Hallstaberget. Man tar sig dit genom att köra mot Västra Spannsjön och precis innan man kommer fram till sjön så svänger man höger och följer en relativt bra grusväg upp på själva berget. Jag har pekat ut tornet på Soulefteå-kartan som du kan hitta här. Förutom lite gropig väg så visade det sig vara riktigt smidigt att ta sig fram till tornet, man kan köra bil nästan ända fram.

Brandtornet på Lidberget genom trädtopparna

Det finns ingen officiell parkering men en liten yta där man kan parkera. Därifrån ser man tornet sticka upp bland trädtopparna och en stig som leder upp på höjden där det är placerat.

Brandtornet på Lidberget som tydligen heter Anna

Tornet heter tydligen Anna och är som jag förstått det ett brandspaningstorn som användes för att precis som namnet antyder hålla koll på eventuella skogsbränder i det enorma område man ser från plattformen längst upp. Jag är inte begåvad med något vidare bra ögonmått så jag nöjer mig med att konstatera att tornet är ”rejält högt”, ungefär lika högt som höga träd är väl det exaktaste mått jag kan leverera (baserat på att man är i höjd med trädtopparna när man är längst upp).

Hytten längst upp i brandtornet på Lidberget

Tornet består av en stålkonstruktion förankrad i berget. Trapporna är runda stålsteg och plattformarna man kommer till med jämna mellanrum är gjorda av trä. Längst upp finns som sagt en plattform med räcke runt om och en liten hytt med fönster i alla riktningar. Nyligen verkar någon ha rustat upp golvet i hytten och i mitten av det lilla rummet finns en karta över Sollefteå. På väggen hänger en bild på personerna som byggde tornet 1938. Om det inte pirrade i benen innan så gjorde det definitivt det när jag insåg att plankorna man går runt på utanför hytten verkligen inte var av årets modell. Men virket var tydligen av bra kvalité på den tiden för det kändes ändå rätt stabilt att gå runt där uppe även om det förstås var lite mer avslappnat inne i hytten.

Ådalen från brandtornet på Lidberget

Från tornet har man en vidunderlig utsikt över Ådalen och dom enorma skogarna runt Sollefteå.

Hallstaberget från brandtornet på Lidberget

Lidberget befinner sig som sagt bakom och ovanför Hallstaberget. I bilden ovan ser man faktiskt Störtloppstornet som står längst upp i Hallstabacken (den lilla pinnen mitt i bilden, zooma in så syns det tydligare).

Brandtornet på Lidberget är högt!

Tornet är som sagt riktigt högt, men räcket runt omkring plattformen är inte det. Plankorna från 1938 har dessutom ett visst mellanrum mellan sig så att man får en bra utsikt rakt nedåt också. Läge för svindel alltså, och inte särskilt barnvänligt så övriga sällskapen fick vänta i den lilla snöfläcken nedanför tornet. Bredvid tornet finns även en liten igenbommad stuga och ett utedass.

Svindel på Lidberget

Som sagt, tornet är högt och konstruktionen gör att man ser genom hela bygget när man klättrar i det. Inget för höjdrädda alltså! Jag passar även på att friskriva mig genom en liten notering om att tornet beträds på egen risk.

Är man lite äventyrlig av sig och gillar riktigt spektakulära vyer så kan jag verkligen rekommendera en tur till brandtornet på Lidberget. Förslagsvis när vädret är bra, jag misstänker att det kan svaja rätt bra där uppe om det blåser.

/s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *