Bro nr. 4 – Forsse Bruk (ink. ett bageribesök)

Igår var det dags för en utflykt av lite äventyrligare slag, nämligen till en alldeles äkta hängbro. Bron ifråga hittar man i Forsse strax utanför Långsele. Att försöka sig på en närmare vägbeskrivning i textform känns lite invecklat så jag nöjer mig med att peka ut den på Soulefteå-kartan här och skulle nån vilja ha närmare instruktioner så är det bara att maila på souleftea@gmail.com så löser jag det. Vi valde iallafall att köra över Forsse Kraftverk för att kunna korsa Faxälven från den nordvästra sidan. Väl parkerade efter en liten grusväg tog vi oss ner mot bron på en liten stig förbi några hästhagar. Skylten nedan handlar väl egentligen mer om att man inte ska hålla till i vattnet än om själva bron men lite spänningshöjare är den ju med sitt ”Achtung!” och allt.

Skylt och hängbro i Forsse

Bron är som sagt en tvättäkta hängbro konstruerad av brofästen av stål och själva bron av plankor. Räcket är också av metall och det hela hålls upp av vajrar. På sina håll ser den liten rostig ut och framför allt, den svajar rätt rejält när man går på den så man får lite Indiana Jones-feeling när man tagit sig ut halvvägs och gungande kan betrakta utsikten längs efter älven. Man kan även ana spåren av de gamla timmerrännorna längs den ena stranden som flottarna använda för att transportera virke förr i tiden.

Gammal hängbro i Forsse

Trots att det svajar en del så tror jag faktiskt att bron är rätt säker att gå på, det finns inget som antyder att den är avstängd och hade den inte varit i dugligt skick så hade den nog tagits bort då den inte fyller någon egentlig funktion. Håller man bara i eventuella barn och låter bli att hoppa allt för mycket så är hängbron i Forsse helt klart en spännande utflykt som gärna kan kombineras med lite bad på Sandudden, en badplats som jag hoppas kunna återkomma om senare i sommar.

Gungande hängbro i Forsse

Då det inte riktigt var badläge när vi var ute så passade vi på att åka förbi Bageriet Forsse Bruk istället, en kombination av bageri, café och Bed & Breakfast. Bageriet är inriktat på surdegsbröd av olika typer och diverse bullar och kakor. Tyvärr så var brödet slutsålt för dagen så vi la en beställning till senare i veckan istället, alltså får jag återkomma med recension av det då. Däremot fanns det massor av fikabröd så vi stannade på kaffe och helt otroligt goda kardemummabullar på den lilla uteplatsen. Rekommenderas verkligen, gott fika och fin utsikt över de gamla bruksbyggnaderna och kraftverket.

Bageriet i Forsse Bruk

Utöver ovanstående två stopp så finns det massor av andra ställen att upptäcka i området, exempelvis Örbäcks Hembygdsgård, Sollefteå GolfklubbKullaborgs Båthus och ett antal loppisar med varierande öppettider, förmodligen sånt jag kommer skriva om här i framtiden och definitivt nog för att fylla en heldag av upplevelser!

Mer bilder finns förstås på Tumblr!

/s

3 Comments

  1. Pingback: Here be trolls | Soulefteå

  2. Pingback: Bad och loppisfynd på Graninge Bruk | Soulefteå

  3. Pingback: Sandudden – Förmodligen årets sista dopp (och bro nr. 8) | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *