Bro nr. 2 – Hågestabron (och ön)

I väntan på tillfälle att göra någon mer exotisk utflykt så tog jag häromdagen en löptur för att utforska lite stigar. Jag styrde stegen nedströms längs älven, dels för att jag vet att det finns bra stigar åt det hållet men också för att kunna bocka av en bro till från listan, nämligen Hågestabron. Som bro betraktad är Hågestabron varken särskilt stor eller äventyrlig men rent estetiskt är det en trevlig hängbro att se på och framför allt så leder den över till Hågestaön.

Bron till Hågestaön

Hågestaön är en liten ö mitt i Ångermanälven ungefär mitt emellan Djupövägen och Skedom. På ön finns ett litet friluftsområde med grillplats och bänkar, stränder som inte lämpar sig för bad men däremot är det populärt att fiska från både stranden och från bron. Runt hela ön finns fina stigar som passar alldeles utmärkt för löpning. Sedan nåt år tillbaka har jag snöat in lite på barfotalöpning och stigarnas blandning av tallbarr och sand kommer väldigt bra överens med mina Vibram Five Fingers. På ön finns ett reningsverk som förutom sitt intressanta utseende (och naturligtvis sitt renade vatten) tillför en lite unken doft till öns ena udde. Från samma udde har man en spektakulär utsikt över Ångermanälven så det är helt klart värt att ta ett varv runt ön när vädret är rätt.

Vy från Hågestaön

Utöver grillning, fiske och vattenrening så är Hågestaön nog mest känd för det årliga Valborgsmässofirandet (eller Sista April som det egentligen heter) som anordnas där med grillning, manskör, tal till våren och ett numera avgränsat fyrverkeriområde. Det senare fanns inte back in the day så nu finns det kanske en chans att allmänheten slipper bli indragen i de obligatoriska smällarkrigen som utkämpades och framför allt, det lilla utedasset kanske får förbli osprängt numera.

Hågestabron från Hågestaön

Det var allt för den här gången. Passa på att ta en sväng runt Hågestaön nästa gång himlen är klar och solen är på väg ner, då är det som bäst där! Och tillsvidare så kan du passa på att kasta ett öga på Soulefteå på Facebook eller köra lite #sollespotting på Twitter. Eller så kollar du på den där Sollefteåfilmen som alla pratar om nu (eller lite mer meta, lyssna på när jag är med och pratar OM den där Sollefteåfilmen som alla pratar om – ca. 14 minuter in i klippet).

Och just ja, fler bilder från Hågestaön finns förstås här!

/s

2 Comments

  1. Pingback: Run Soulefteå! Run! | Soulefteå

  2. Pingback: Nabben | Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *