Första nipan – Pettersborgsni​pan

Ett av målen med den här bloggen är att visa upp olika intressanta platser i och runt Sollefteå. Häromdagen drog jag på mig löparskorna och drog iväg på en expedition till ett av stadens ländmärken, Pettersborgsnipan. Har man nån gång bott i Sollefteå så har man förmodligen koll på vad en nipa är för något men för alla eventuella utomsockens läsare så är en nipa ett geologiskt fenomen som uppstår lite här och var i landet och då i lite högre koncentration i Sollefteåtrakten. En nipa är i princip en kulle eller ett berg av sand (lite förenklat, här finns lite mer detaljerad info). Eftersom feomenet är ovanligt vanligt i Sollefteå så kallas orten även Nipornas Stad ibland (om nån har bildbevis på detta, ex. i form av en skylt, t-shirt eller liknande så posta den under #solletaglines på Twitter så utlovas hittelön!) och här framöver tänker jag försöka besöka de större niporna och dokumentera lite.På väg upp på Pettersborgsnipan

Pettersborgsnipan hittar man här, alldeles i närheten av gamla stadsbrons norra fäste. Det finns flera stigar upp till toppen, jag valde att angripa via gamla bilvägen från norr vilket är den lättaste vägen. Det finns även en promenadstig som är lite brantare, den tog jag på vägen ner. Efter några spänstiga steg upp för den rätt branta backen så kommer man upp på en slags stor öppen platå med ett litet lusthus, en skylt och en minnessten. En gång i tiden fanns det en restaurang på toppen av Pettersborgsnipan som hette Petters Borg. Jag har vaga minnen av att jag har varit där när Petters Borg fortfarande var öppet och jag har definitivt minnen av att jag har varit där och hängt på verandan sedan själva restaurangen stängt igen men byggnaden fanns kvar. Vad jag minns så var det ett fint hus och utsikten var spektakulär.

Pettersborgsnipan

Lite mer historia kring Petters Borg finns att hitta här. Tyvärr brann Petters Borg ner för några år sedan och som det ser ut nu så finns inga planer på att återuppbygga något på toppen av nipan. Drömmen vore ju att man i framtiden bestämde sig för att bygga upp Petters Borg igen, utsikten ut över älven och staden är fantastisk och med lite röjning så skulle man kunna ha sol från i princip alla väderstreck. Något för en entreprenör med alldeles för mycket tid och pengar kanske?

Vy från Pettersborgsnipan

Vy från Pettersborgsnipan

På vägen ner passade jag på att ta några bilder på själva nipan också. Jag gillar hur tallarna liksom klänger sig fast i sanden och ger intryck av att trädet sakta klättrar upp mot nipkanten. Pettersborgsnipan är inte en av de större niporna och inte lika iögonfallande som Borgnipan som ligger på andra sidan Ångermanälven men den är väl värd ett besök, dels för de fina promenadstigarna runt nipan och naturligtvis för utsikten.  Som utflyktsmål är den dock inte så spännande, det finns inte så mycket att göra på toppen mer än att beskåda utsikten och kanske förundras över varför någon envistats med att försöka bränna ner även det lilla lusthuset, som tur är utan lyckat resultat.

Rötter på Pettersborgsnipan

Rotsystem på Pettersborgsnipan

Fler bilder finns på Tumblr!

Uppdaterat 18/4, de vakna medlemmarna i FB-gruppen Sollefteå från förr såg att jag hade blandat ihop namnen på niporna lite. Tackar för korrigeringen!

/s

2 Comments

  1. Pingback: Less i more - Broarna runt i Sollefteå

  2. Pingback: Det våras för Soulefteå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *