Less is more – Broarna runt i Sollefteå

Utflykter med massor av packning och expeditioner till svårtillgängliga utsiktsplatser i all ära, ofta kommer man långt med en vanlig promenad. Om man har barn som har för vana att sova i rullande vagn så blir det en del promenerande och varvet framför andra i Sollefteå vill jag påstå är Broarna runt. Eftersom vi har gott om älvar som korsar vår kommun så har vi även gott om broar, alltså finns många olika broar att ta sig runt. En variant på Broarna runt är det varv som ingår i Sollefteåtrippeln men det är mer anpassat för cykling. I promenadsammanhang är det den gamla bron nedanför kraftverket och Ångermannabron som ingår, iallafall när jag går broarna runt.

Broarna runt i Sollefteå - Ångermannabron

Man kan kliva på varvet vart som helst. För min del ansluter jag från rondellen på Remsle men för enkelhetens skull och för att underlätta för eventuella besökare i Sollefteå så är det lättare att starta från korsningen mellan Kungsgatan och Storgatan. Förslagsvis följer man därifrån Storgatan vidare bort från gågatan (alltså i nordvästlig riktning) till Hallstagatan som bjuder på en rätt kort men brant backe. Korsa Järnvägsgatan och följ cykelvägen till Ångermannabron. Stanna halvvägs över bron och njut av utsikten både upp- och nedströms innan du går vidare upp till det norra brofästet.

Broarna runt i Sollefteå - Hallstabacken från Nipan

Väl där tar du höger in på Nipanområdet, det som tidigare var ett av Sollefteås två regementen, T3, och som numera är ett fullsatt företagsområde. Här är ett ypperligt tillfälle att uppleva lite militärhistoria i form av regementsbyggnader, militärförråd osv. Utsikten över Hallstaberget är inte illa den heller och går du vidare hit så får du en intressant vy över Pettersborgsnipan och Multråberget. Den senare stod faktiskt modell för layouten på Norrlands Guld-burkarna en gång i tiden. Är vädret klart går det även att se Sollefteås andra ex-regemente I21 och det blir lätt att förstå varför orten en gång i tiden kallades ett skidspår mellan två regementen.

Broarna runt i Sollefteå - Pettersborgsnipan från Nipanområdet

Nästa steg är att följa Trängvägen ner genom Trängchaktet och vidare mot gamla bron. Beroende på årstid, tid på dygnet och om du har semester eller inte så kan det vara läge för kaffe- alternativt ölstopp i cupolen på Sollefteå Camping innan promenaden går vidare över bron. På väg över har du gott om tid att beundra ett av Sollefteås unika landmärken, Borgnipan.

Broarna runt i Sollefteå - Borgnipan

Den korta avslutningen på varvet är nu att ta Kungsgatan tillbaka till korsningen där du började men då missar du både Stadsparken och gågatan. Ta därför vänster in genom parken när du korsat bron istället. Spatsera längs kanalen ända till kommunhuset och följ sedan Storgatan (gågatan) tillbaka. Passa på att shoppa lite. Hoppade du över pausen tidigare så ta en fika nu. Det kan du egentligen göra även om du mellanlandade på campingen, en avslutande kopp fika är alltid välgörande!

Broarna runt i Sollefteå - Multråberget

Hela varvet mäter in på ungefär 5 kilometer, precis lagom för en tupplur för eventuella barn i vagn. Funkar också som en rask lunchpromenad om man vill ha lite frisk luft under arbetsdagen eller bra varv att springa om man känner sig spänstig. Om man fixar två varv så har man en mil och kan vinna en bil om man väljer att springa i samband med Sollefteåtrippeln.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *