En utflykt till Tomashällan

Våren är här och så även utflyktssäsongen. Härom helgen när solen sken som att det var högsommar så packade vi våra väskor och åkte iväg på en expedition till Tomashällan, ett utflyktsmål som ligger väldigt centralt i Sollefteå.

Det lättaste sättet att ta sig till Tomashällan är att köra till Prästbordets skola (dit kan man lika gärna cykla eller gå, det beror helt på vart man startar). Från parkeringen går man därefter snett över Prästbordsvägen och följer Lummervägen en liten bit. Precis när vägen svänger åt vänster så finns det en tydlig stig som går in i skogen till höger. Följ den nåt hundratal meter och sen är du framme!

Stigen upp till Tomashällan i Sollefteå

Stigen upp till Tomashällan är inte särskilt brant och består till stor del av klipphällar och barr.

Ovanpå Tomashällan i Sollefteå

Efter en kort promenad kommer man upp på den platå som är själva Tomashällan. Här finns en grillplats och ett stort picknickbord med tillhörande bänkar. Hällen är rätt plan och relativt barnvänlig (så länge det inte regnar, då kan det nog bli ganska halt här).

Stupet runt Tomashällan i Sollefteå

Delar av platån slutar i ett rätt brant stup vilket man vill undvika att någon ramlar över kanten på. Det är dock inte lika högt som det ser ut att vara på bilden och de äldre barnen som var med tyckte det var kul att öva lite bergsklättring.

Skogen vid Tomashällan i Sollefteå

Ovanför hällen finns det massor av fina stigar (utan stup) att springa runt på. Eftersom bordet är placerat mellan stupet och stigarna så kändes det säkert att låta barnen härja runt fritt i skogen.

Utsikt över Tomashällan i Sollefteå

Såhär ser Tomashällan ut från ryggstödet på bänken vid grillplatsen. Själva hällen är inte särskilt stor och man kan inte förvänta sig någon storslagen utsikt härifrån men som utflyktsmål är det ett jättebra alternativ. Nära och enkelt att hitta till, gott om ytor för barnen att springa runt på och bra möjligheter till relativt lugnt drickande av utekaffe.

/s

One Comment

  1. Ann-Sofie Nordkvist

    kul att se i folkskolan hade vi utflykter dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *