Torn nr 6 – Kyrktornet i Sollefteå Kyrka

Förra veckan hade jag nöjet att kunna kombinera nytta med nöje igen. Jag hade ärende till kyrkan i Sollefteå och passade på att bocka av ännu ett torn i listan, nämligen kyrktornet. Till skillnad från de flesta andra torn jag har skrivit om hittills så är det inte riktigt lika öppet för allmänheten som exempelvis brandtornet på Lidberget och hopptornet på Hallstaberget men det gör ju bara det är inlägget ännu mer läsvärt.

Sollefteå kyrka

Sollefteå Kyrka ligger på en liten höjd mellan Vallaskolan och GB-skolan. Eftersom jag har gått i båda skolor så har jag passerat tornet många gånger och med jämna mellanrum funderat på att det skulle vara intressant att klättra upp i det. Nu fick jag äntligen chansen att göra en liten bestigning och se vyn över stan från ännu en vinkel.

På väg upp i tornet i Sollefteå kyrka

Jag mötte upp med min guide som också gjorde sin första tur upp i tornet. Själva klockstapeln ligger i en egen liten byggnad som man går igenom för att komma till kyrkan, en rätt ovanlig konstruktion om jag förstått det hela rätt. Vi gick in genom en dörr och möttes av en brant trappa upp genom ett högt regelverk av trä. Tornet byggdes i början av 1800-talet så det har stått där rätt länge men som man ser på bilderna så är det rejält byggt!

Kyrktornet i Sollefteå Kyrka

På väg upp passerade vi kyrkklockorna. Enligt Wikipedia är de två stycken och jag kan bekräfta den uppgiften. Som tur var så lyckades vi inte pricka in någon ringning, enligt uppgift så är det ingen höjdare att vara i tornet samtidigt som klockorna ringer vilket är lätt att förstå med tanke på hur stora dom är.

Klockan i Sollefteå kyrka

Efter några trappor till kom vi upp genom luckan längst upp i tornet och tog oss ut på den lilla terassen på toppen. Det var precis ståhöjd för mig men räcket räckte ungefär till knäna så jag höll mig rätt hukad under vistelsen där uppe. Även om tornet är bra mycket mer stabilt än till exempel störtloppstornet så gav höjden viss svindel ändå. Jag passade på att njuta av utsikten och fick även med mig några bilder. Nya bron ser riktigt mäktig ut ur vinkeln man får från kyrktornet!

Vy från Sollefteå kyrka Nya bron från Sollefteå kyrka

Efter fotosessionen tog vi oss ner för trapporna igen och passade även på att titta in i själva kyrkan. Senast jag var där var nog på någon skolavslutning för länge sen så det var kul att se sig om där igen. Kyrkor brukar ju vara väldigt vackra byggnader och jag gillar känslan av rymd som uppstår av valven och dom stora fönstren.

Sollefteå kyrka

Nu när jag har bockat av mitt första kyrktorn så börjar jag redan fundera på vilket som blir nästa. Det finns ju massor av kyrkor i kommunen så listan över torn på den här sidan kommer bli lång 🙂

/s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *